Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimle iş başına gelmiş bir başkandan ‘tek adam’ ya da diktatör çıkmayacağını savunarak "Başkanlık sistemine geçtiğimizde parlamentoda yaşanılanların büyük kısmı artık yaşanmayacak. Çok başlılık ortadan kalkacak. Muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkan bir Türkiye olacak.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ATO Congresium Kongre Merkezi’nde Türkiye Pazarcılar, Meyveciler ve Sebzeciler Federasyonu toplantısına katıldı. Burada yaptığı konuşmada Erdoğan, konuşmasının başında merhum Muhsin Yazıcıoğlu’ndan söz ederek “Merhum Muhsin Yazıcıoğlu kardeşime Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum. Savunduğu değerler ve mücadelesiyle örnek bir şahsiyet olarak gördüğüm Muhsin Yazıcıoğlu’nun vefatı milletimiz için gerçekten büyük bir kayıp olmuştur. İnşallah mekanı cennet olur diyorum.” şeklinde konuştu. Pazarcılığın dünyanın en eski ve en muteber mesleklerden olduğunu kaydeden Erdoğan, pazar kültürün mutlaka yaşatılması gerektiğini söyledi. Pazar yerlerinin haftanın diğer günlerinde de farklı amaçlar için kullanabilecek modern pazar yerleri arzu ettiğini ifade eden Erdoğan, bu konuda güzel gelişmelerin olduğunu aktardı. Toplumun omurgasını oluşturan en büyük kesimin esnaf ve sanatkârdan oluştuğunu belirten Erdoğan, 2002’de yılda esnafın kullandığı kredinin faiz oranın yüzde 47 olduğunu kendi dönemlerinde bu oranın yüzde 7’lere indirildiğini söyledi. AVM’lerde esnaf ve sanatkârlara da yer alabilmesinin önünü açtıklarını kaydeden Erdoğan, Ahiliğin özünde ahlak ve erdem olduğunu ifade etti.

ESNAFTAN ARALARINDAKİ ÇÜRÜK ELMALARI AYIKLAMALARINI İSTEDİ

“Aranızda bu ilkelere aykırı hareket edenler varsa onları ikaz ettiğinize, doğruyu telkin ettiğinize hatta dışladığınıza inanıyorum. Esnafın en büyük sermayesi itibardır. Ölçüde ve tartıda hile ile, yalan yere yeminle kazanılan paranın bereketi olmayacağı gibi bu tarz davranışlar itibarı yani asıl sermayeyi de kısa sürede bitirir. Bizim kültürümüzde ticaret rekabet değil, itibar üzerine kuruludur. Büyük balığın küçük balığı yuttuğu değil, herkesin birbirini kolladığı bir anlayışla ticaretimizi yapmak zorundayız.” diyen Erdoğan, “Sizin sermayeniz sadece tezgahınızdaki mal değil aynı zamanda müşteri karşısındaki duruşunuz, itibarınızdır. Devletin esnafımızı desteklemesi yetmez, esnafımızın da Ahilik kültürüne, inancımızdaki ticaret ahlakına sıkı sıkıya sarılarak milletimizle olan gönül bağlarını güçlendirmeleri gerekir.” şeklinde konuştu. Erdoğan, pazarcı esnafından varsa aradaki çürük elmaların ayıklanmasını istedi.

"BAŞKANLIK İLE TÜRKİYE MUASIR MEDENİYET SEVİYESİNİN ÜSTÜNE ÇIKACAK"

Önlerinde 2023 hedefinin olduğunu kaydeden Erdoğan, ‘Yeni Türkiye’ için başkanlık sistemine geçilmesi gerektiğini söyledi. Erdoğan, “Yeni Türkiye için yeni bir anayasaya ve onunla birlikte başkanlık sistemine geçmeye ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Başkanlık sistemine geçtiğimizde bilesiniz ki, şu parlamentoda yaşanılanların diyebilirim ki büyük kısmı artık yaşanmayacaktır. Çok başlılık ortadan kalkacaktır. Tüm engellemeler ortadan kalkacaktır. Çok hızla koşan, sıçrayan ve muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkan bir Türkiye olacaktır. Bu, böyle biline.” ifadelerini kullandı.

“BU SİSTEMLE ARTIK YOLUMUZA DEVAM EDEMEYİZ”

Türkiye’de kendilerinden önce ortalama 16 ayda bir hükümetin değiştiğini söyleyen Erdoğan, bunun istikrar ve güvenin önünde bir engel teşkil ettiğini söyledi. Erdoğan, “Önümüzün kesilmemesi lazım. Hızla yürümemiz lazım. Çünkü bizim artık durup duraksamaya asla tahammülümüz yok. Böyle bir lüksümüz de yok. 10 yılda, 20 yılda bir arıza oluyor. Artık bu arızalardan bıktık. Artık arızası minimanize olmuş bir sisteme ihtiyacımız var. Ama artık bu sistemle yolumuza daha fazla devam edemeyiz. Hızlı karar almaya ve hızlı uygulamaya imkan verecek yeni bir sistem ortaya koymalıyız. Bu bakımdan günümüzde en yaygın uygulanan başkanlık sistemini Türkiye’ye taşımamız lazım.” dedi.

“BAŞKANDAN TEK ADAM YA DA DİKTATÖR ÇIKMAZ”

Başkanlık için 400 milletvekiline ihtiyaç olduğunu tekrarlayan Erdoğan, Bu konuda 7 Haziran’ı çok önemsediğini ifade ederek “Seçimle işbaşına gelmiş ve her icraatın hesabını millete verecek bir başkandan tek adam da çıkmaz, diktatör de çıkmaz. Biz buradaki asıl derdi biliyoruz. Asıl dert milletin karşısına çıkıp önce ondan destek alabilmek, sonra da dönüp millete hesap vermek. İşte onların işine gelmeyen bu.” diye konuştu.