Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Elazığ’da halka seslendi. İlde düzenlenen toplu açılış törenine katılan Erdoğan, aptığı konuşmada başkanlık sistemi ve yeni anayasa için vatandaşlardan 7 Haziran seçimlerinde 400 milletvekili istedi.

Konuşmasında, değişim hayatın bir gerçeği olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ”Bizim milletimiz ağaç kovuğundan çıkmış bir devlet değildir. Bizim binlerce yıllık bir tarihimiz var. Kara Kuvvetlerimizin tarihi yüzlerce yıl hatta bir rivayet milattan önceye dayanıyor. Türkiye Cumhuriyeti de bizim son devletimizdir. Devletin yönetim şekli de dönemin imkanlarına, şartlarına göre belirlendi ve bu şekilde devam edip geldi. Ama değişikliler hayatın bir gerçeğidir. Dünya ile beraber Türkiye de değişiyor. Milletimizin, ülkeyi yönetme sorumluluğu verdiği bizlere düşen görev, bu değişime uygun şekilde Türkiye’yi daha ileri götürmektir. Şimdi ben diyorum ki bu mevcut sistem artık bize dar geliyor. Türkiye’nin daha hızlı karar almasını, daha süratli iş yapmasını sağlayacak bir sisteme ihtiyacı var. Bunun adı da başkanlık sistemidir, bunun adı da liderlik sistemidir.” dedi.

Meclis'te yaşanan olaylara değinen ve mevcut sistemi yamalı bohçaya benzeten Erdoğan, ”Bu aralar Meclis'in haline bakın, Meclis'te neler oluyor. Yakışıyor mu bu. Bu doğru bir gidiş değil. Ülkemizde 1960 Anayasası ile böyle bir sistem getirildi. Bu sistem huzur getirmedi. Bu sistem 15-16 ayda bir değişen hükümetleri getirdi. Böyle bir ülkede istikrar olur mu. Ne kadar değiştirirseniz değiştirin, ne kadar tadil ederseniz edin şu anki sistem yamalı bohça, bundan bir şey olmaz, bu çarpıklık giderilemiyor.” diye konuştu.

Kendisinin başbakanlık döneminden beri bir yeni anayasa sözü olduğunu belirten Erdoğan, şöyle devam etti: ”Şimdi dört yüzü verin yeni Türkiye’yi kuralım. Dört yüzü verin yeni anayasayı yapalım. Dört yüzü verin başkanlık sistemini kuralım. Dört yüzü verin çözüm sürecine koşalım. Çünkü bu komisyonu samimi çalıştırmadılar.”