Geçtiğimiz yıl mahalle sakinleriyle ‘memleketime dönüyorum’ diyerek Bursa’nın Gürsü ilçesinden ayrılan Fatih A.’nın IŞİD’e katıldığı ortaya çıktı. Fatih A.’nın Gürsü’da yaşarken imamların para alması sebebiyle camiye gitmediği öğrenildi.
Suriye’nin kuzeyinde Fırat Nehri üzerinde yer alan Rakka şehrinde çekilen 7 dakika 14 saniyelik görüntülerde elindeki silahla Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Türkiye’yi açıkça tehdit eden ‘Ebu Ammar’ kod adlı IŞİD militanının geçtiğimiz yıl Bursa’nın Gürsü ilçesinden ayrılan Fatih A. olduğu belirlendi. Videonun yayınlanmasının ardından Fatih A.'nın Gürsü’da bulunan evine giden güvenlik güçleri bilgi topladı.

Fatih A.’yı ‘zararsız biriydi’ sözleriyle anlatan komşuları, iki katlı evinin garaj kısmında tatlı imalatı yaptığını belirtti. Komşuları ayrıca bir ara Fatih A.’nın Osmangazi ilçesinde ikinci el telefonu dükkanı çalıştırdığı duyumunu aldıklarını söyledi.

'BU İMAMLARIN ARDINDAN NAMAZ KILINMAZ DİYEREK CAMİYE GİTMİYORDU'

IŞiD’a katılan Fatih A.’nın camiye gitmediğini anlatan komşuları buna gerekçe olarak da imamların para almasını gösterdiğini kaydetti. Fatih A.’nın yakın komşularından biri olan Erdal Özcan, “Ben yaklaşık 17 yıldır burada oturuyorum. Komşumuzu tanıyorduk. Komşuluk ilişkilerimiz süperdi. Bir sıkıntı göremedik, bundan bir yıl önceye kadar. Adam evi, damı, her şeyi, imalathanesi kendine ait vardı, bir sıkıntı göremiyorduk. Bir gün bu, memleketine taşınacağını söyleyip gitti. Kendisi Maraşlı, oraya taşınacağını söyledi. ‘Ağabey ne zaman gelirsin?’ dedik ‘Belli olmaz' dedi buradan giderken. ‘Belki üç ay sonra, belki üç yıl sonra, belki de hiç gelmem’ demişti giderken. Evinin dış cephe mantolamasını da yeni yaptırmıştı, öyle bir niyeti olduğunu bilemiyorduk biz.” dedi.

Fatih A.’nın en son IŞİD’a katıldığını duyduklarını anlatan Özcan, “Son günlerde duyduğumuz IŞİD’a katılmış, filan söylentileri var. En son haberlerde, internette yapılmış bir yayını var, biz de gördük.” şeklinde konuştu. 

Fatih A’nın namazında niyazında olmasına rağmen farklı düşünceleri olduğunu anlatan Erdal Özcan, şunları söyledi: “Dini bütün bir görüntüsü vardı, saçı sakalı, namazında niyazında ama işte tabi faklı düşünceleri var. Herhalde camiye gitmezdi burada. Bu imamların arkasında namaz pek kılmayı da tavsiye etmiyordu. ‘Onlar maaşlı imamdır, olmaz, kılınmaz gibilerinden. Cuma namazına da gitmiyordu, ben hiç gittiğini görmedim.”

'BİZ DE ŞOKTAYIZ'

Fatih A.’nın 4 çocuğunu bulunduğunu ve 18 yaşındaki bir kızının da Hacca gittiğini anlatan Özcan, “Komşuluk ilişkilerimiz iyiydi, hatta kurban getirirdi, beraber yardım ederdik ona yalnız olduğu için. Yakın akrabası falan yoktu. Ama bir ortağı vardı tatlı imal edip evin altında satıyorlardı. Gerçekten komşuluğuna diyeceğimiz yok adamın. Bizde şoktayız. Videoyu da az önce izledim. Orada Türkiye’nin Amerika’ya teslim edildiğini, PKK’ya teslim edildiği söyleniyor.” şeklide konuştu. 

Erdal Özcan, eski komşusuna şu mesajı vermeden de edemedi: “Ya iyi bir komşuydu, keşke böyle şeyler yapmamış olsaydı. Biz onu seviyorduk gerçekten, Allah için. Biz kötü bir şey görmedik, tabi onun bilemiyoruz, ona göre doğrudur ama bize göre pek doğru bir şey göremiyoruz.” 

Komşularından İbrahim Kurt ise uzaktan tanıdıklarını belirterek, “Bir iki sefer gördük o kadar. Burada bir ara çalışıyordu ama tam olarak tanımıyordum.” demekle yetindi. 

Selman Bayhan da, 10 yıllık komşuluk yaptıklarını belirterek, “İyi bir insandı. Bize bir şey demedi, biz dışarıdan Suriye’ye gittiğini duyduk.” dedi.

Mahallenin çocukları ise Fatih A.’nın yaptığı baklavalardan kendilerine de verdiğini belirtti. Çocuklar, ayrıca Fatih A.’nın Huzeyfe isimli bir oğlunun ise kendilerini dövdüğünü söyledi.