Geçtiğimiz günlerde 68 maddesi geri çekilen İç Güvenlik Paketi'nin kalan 67 maddesinin üzerine 2 paket daha eklenerek oluşturulan 69 maddesi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmişti. Meclis'te gergin dakikalar yaşanmasına neden olan İç Güvenlik Paketi'ne muhalefet yoğun tepki göstermişti. Paketin maddeleri tartışılırken AK Parti vekilleri ile muhalefet vekilleri arasında sık sık tartışma çıkmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, halk arasında İç Güvenlik Paketi olarak bilinen 6638 Sayılı Kanun'u onayladı.

Cumhurbaşkanlığı'ndan Açıklama

Cumhurbaşkanlığı'nın internet sitesinden yapılan duyuruda şu ifadeler yer aldı:

"6638 sayılı 'Polis Vazife ve Salâhiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Anayasanın 89 uncu maddesinin birinci fıkrası ile 104 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmiştir."

İç Güvenlik Paketi Neler Getiriyor?

Bilye ve Sapan Bulundurmanın Cezası 2 Yıl

Polis, molotof, patlayıcı, yanıcı, yakıcı, boğucu, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldırı gerçekleştiren veya saldırıya teşebbüs edenlere karşı silah kullanabilecek. Bu aletleri taşıyanlara verilecek cezalar arttırılarak, 2 yıl 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası getirildi. Yasa dışı toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin dağıtılmasında polis boyalı su kullanabilecek. Toplantı veya gösteri yürüyüşlerinde, "havai fişek, molotof ve benzeri el yapımı patlayıcılar, demir bilye ve sapan" bulundurulması ve taşınması yasak olan maddeler kapsamında ele alındı.

Fular Takana da Hapis Cezası

Pakete göre, "yasa dışı örgüt ve topluluklara ait amblem, işaret taşıyarak veya bunları üzerinde bulunduran üniformayı andırır giysiler giyerek katılanlar; kanunların suç saydığı afiş, pankart, döviz resim, levha, araç, gereçler taşıyarak, bu nitelikte sloganlar atanlar veya ses cihazlarıyla yayınlayarak katılanlar, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası alacak".
Toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılanların kimliklerini gizlemek için yüzlerini tamamen veya kısmen kapaması suç kapsamına alınıyor. Bunu yapanlara 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.

Pakete göre, "sentetik kannabinoidler (bonzai) ve türevi uyuşturucu maddeler" de TCK kapsamına alınıyor. Bu maddelerin imali ve satışına yönelik ceza yarı oranında artırılıyor.

Polise 48 Saate Kadar Gözaltı Yetkisi

Pakete göre, "toplumsal olaylar sırasında ve toplu olarak işlenen suçlarda 48 saate kadar gözaltına alma kararı" verilebilecek. Ayrıca valilerin, "lüzumu halinde, kolluk amir ve memurlarına suç faillerinin bulunması için gereken emirleri verebillecek". Paketle birlikte polis alımındaki üst yaş sınırı 28'den 30'a çıkarıldı.

Valiye "Olağanüstü" Yetki

Vali, gerekli hallerde kolluk amir ve memurlarına suç faillerinin bulunması için gereken emirleri verebilecek. Vali, askeri kuruluşlar dışında, mahalli idareler dahil bütün kamu kurum ve kuruluşlarının itfaiye, ambulans, çekici, iş makinesi ve tedbirlerin zorunlu kıldığı diğer araç ve gereçlerinden yararlanabilecek, personeline görev verebilecek. Vali gerekirse, emir ve talimatlarını kolluk aracılığıyla uygulayacak. Valinin aldığı kararlara aykırı davrananlar, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.