Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamuoyunda tartışılan ‘Kürt sorunu yoktur’ sözünün kasıtlı olarak farklı yerlere çekildiğini savunarak "Türkiye’de artık Kürt sorunu yoktur. Kürt kardeşlerimin sorunları vardır. Bu başka bir şey. Yatıp kalkıp ‘Kürt sorunu şöyle, Kürt sorunu böyle’ Başka bir şey yok ağızlarında." dedi. "Kürtlerin zor zamanlarında yanlarında sadece Türklerin olduğunu göreceksiniz" diyen Erdoğan, "Sanki bu ülkede Kürt sorununda başka mesele yok. Yatıyorlar, kalkıyorlar bunu konuşuyorlar." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda beşincisi düzenlenen muhtarlar toplantısına katıldı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin halkın istifasına açacaklarını yineleyen Erdoğan, Nevruz’un yurt çapında geniş bir coşku ile yaşandığını ifade etti. En büyük temennilerinin baharın barışa kapı aralamasını olduğunu kaydeden Erdoğan, "Rabbimden bizi yeniden baharlara eriştirmesini, toprakla birlikte ruhlarımızda bir uyanışı kalplerimizde yeniden bir dirilişi bizlere nasip etmesini yürekten niyaz ediyorum." dedi. Ülke ve bölgede yaşanan sorunların dayatılan ve enjekte edilen sorunlar olduğunu iddia eden Erdoğan, "Bu coğrafyada ne kadar kan akarsa o kadar petrol elde edeceklerini egemen güçler çok iyi biliyor. Daha fazla kan akması için ellerinden geleni yapıyorlar. Ülkemizin ve coğrafyamızın karşı karşıya olduğu sorunları sadece dış güçlere bağlamak gibi bir kolaycılığın içine elbette girmeyeceğim. Biz eğer bu coğrafyanın insanları olarak birbirimize kenetlenebilsek inanın dışardan hiçbir güç gelip de bizim aramıza nifak sokamaz." diye konuştu.

"KÜRTLERİN YEGÂNE KARDEŞİ TÜRKLER OLMUŞTUR"

Tarih boyunca mukaddes davanın neferleri olarak yan yana savaştıklarını ifade eden Erdoğan, sadece aynı toprağı değil aynı kaderi paylaştıklarını söyledi. "Yaklaşık bin yıldır bu topraklarda Kürtlerin yegane dostu ve kardeşi Türkler, Türklerin de yegane dostu ve kardeşi Kürtler olmuştur. Açın bin yıllık tarihe bakın. Kürtlerin zor zamanlarında yanlarında sadece Türklerin olduğunu göreceksiniz. Türklerin en zor zamanlarında yanlarında da yine aynı şekilde Kürtlerin de olduğunu göreceksiniz." diyerek I. Dünya Savaşı’ndan sonra Türklerle Kürtleri ayırma çabasına bizzat Kürtlerin karşı çıktığını anlattı.

“ATEİST VE İNANÇSIZ AKIMLAR TÜRKLER VE KÜRTLERİN UHUVVETİNİ YENİDEN TANIMLAYAMAZ”

Ortak tarihin sadece 30-40 yıldan ibaret olmadığını kaydeden Erdoğan, "Bizim Kürtlerle olan irtibatımızı, muhabbetimizi ve uhuvvetimizi ancak ve ancak Türkler ve Kürtler olarak biz tanımlarız. Marjinal, ateist, inançsız özellikle de bu toprakların değerlerinden, özünden ve ruhundan kopuk akımların çıkıp da bizim birbirimize olan muhabbetimizi, uhuvvetimizi yeniden tanımlayamazlar." dedi.

"KÜRT KARDEŞLERİMİN SORUNU VARDIR"

2005 yılında Diyarbakır’daki konuşmasında Kürt meselesinin kendi meselesi olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, o günün asimilasyonu tarihe havale ettiklerini, ret ve inkâr politikalarının son bulmasıyla birlikte Kürt sorunu kavramının artık geçerliliğini yitirdiğini söyledi. Erdoğan, "Ben ‘Kürt sorunu yoktur’ dediğimde bunun son derece art niyetli şekilde başka yerlere çekmeye çalışıyorlar. Oysa benim söylediğim son derece açıktır. Türkiye’de artık Kürt sorunu yoktur. Kürt kardeşlerimin sorunları vardır. Bu başka bir şey. Yatıp kalkıp ‘Kürt sorunu şöyle, Kürt sorunu böyle’ Başka bir şey yok ağızlarında. Hep bunu söylüyorlar. Kardeşim, bana bırak bu işleri söylemeyi. Kürt kardeşimin sorunu varsa sen onu bana getir. O vardır. Türk kardeşimin de sorunu var. Öyle mi? Abaza’nın da var. Boşnak’ın da var. Arnavut’un da var. Roman’ın da var. Ülkemde yaşayan tüm etnik unsurların her birinin hepsinin sorunları var. Bu sorunları gidermek için çalışacağız. Ayrım yapmayacağız." diye konuştu.

"BU ÜLKEDE SADECE KÜRTLER YOK"

"Sanki bu ülkede Kürt sorununda başka mesele yok. Yatıyorlar, kalkıyorlar bunu konuşuyorlar. Bu, bir ülkeyi bölmeye gayret etmektir. Bu ayrımcılıktır." diyen Erdoğan, "Bu ülkede sadece Kürtler yok. Bu ülkede 36 ayrı etnik unsur var. Hepsini biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı çatısı altında topladık. Ne dedik; Tek millet dedik. Tek bayrak dedik, tek vatan dedik, tek devlet dedik." şeklinde konuştu.

Milletin her türlü etnik unsurun aynı çatı altında toplayan kavram olduğunu ifade eden Erdoğan, bunun hazmedilemediğini savundu. İthal çözümlerin doku uyuşmazlığına neden olduğunu kaydeden Erdoğan, "Ben Kürt kardeşim bu tuzağa düşmemelidir. Şahsen bütün hayatım boyunca, bütün siyasi mücadelem boyunca farklı etnik unsurlara bakışım çok net olmuştur; Yaradılanı severim Yaradan’dan ötürü. Benim ilkem budur." ifadelerini kullandı.