Tokat'ta Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Merkez İlçe Başkanı Önder Konuk'un, sosyal paylaşım sitesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle açılan davanın ilk duruşması yapıldı.

ÖDP Tokat Merkez İlçe Başkanı Önder Konuk savunmasında; ''Katil söylemim, Berkin Elvan'la ilgili Cumhurbaşkanı 'emri ben verdim' şeklindeki beyanı olduğu içindir. Ayrıca Suriye'ye giden TIR'larda silah bulunduğu ve Suriye'de birçok kişi bu silahlarla öldüğü için bu şekilde paylaşımda bulundum.'' dedi. Önder Konuk, sözlü olarak yaptığı savunmasında şunları söyledi: ''Facebook sayfam herkese açık değildir. Sadece arkadaşlarıma açıktır, herkes göremez. Benim Facebook hesabım her iki ayda bir bilmediğim şekilde ele geçirilmektedir. Şu an dahi iddianameye konu Facebook hesabım kapatılmıştır, erişemiyorum. Olay tarihinde yaptığım söz konusu paylaşımlarda geçen 'hırsız' ibaresine ilişkin milyonların bildiği soruşturmalar yapılmıştır. Bu nedenle ben de bu ibareyi kullandım."

'SİYASİ KİMLİĞİM İLE PAYLAŞIMDA BULUNDUM'

Sözlü savunmasında kendisinin bir siyasi partinin merkez ilçe başkanı olduğunu ifade eden Konuk, "Ben ÖDP partisinin merkez ilçe başkanıyım ve Haziran hareketinin üyesiyim. Siyasi kimliğimi de kullanarak bu paylaşımları siyasi eleştiri amacıyla yaptım. Hırsız ibaresini o tarihlerde olan soruşturmalarda ortaya çıkan kasalar bakan çocuklarının yatak odaları görüntüleri ve tape kayıtlarına dayanarak söyledim. Lan kelimesini ise o tarihlerde Suudi Arabistan kralı öldüğü için yas ilan edilmişti. Özgecan Aslan nedeniyle yas ilan edilmemesine kızgın olduğum için duygusal olarak bu ifadeyi kullandım. Siyasiler de çok düzgün konuşmamaktadır. Hatta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bir çiftçiye 'lan ananı da al git' diyerek hitap etmiştir. Hatta bir valisi de vatandaşa 'kavat' demiştir." diyerek savunmasını tamamladı.

Sanık vekili Av. Sultan Aktaş ise "Deliller usule aykırı olarak toplanmıştır. Müvekkilin Facebook sayfası hesabı emniyet müdürlüğü görevlileri tarafından izlenmek suretiyle haberleşme hürriyeti Anayasa'ya aykırı şekilde ihlal edilmiştir. Delil niteliği taşımayan bulgulara dayalı açıdan davadan öncelikle müvekkilin beraatine karar verilmesini talep ederiz." dedi. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.

'HAKARET DEĞİL SİYASİ ELEŞTİRİ YAPTIM'

Duruşma çıkışında adliye önünde basın mensuplarına açıklamada bulunan Konuk, kendisinin hakaret etmediğini, siyasi olarak eleştiride bulunduğunu dile getirdi. Konuk, Cumhurbaşkanı'nın da kendisinin kullandığı ifadeleri başkaları için defalarca kullandığını iddia etti.

Önder Konuk açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bugün Cumhurbaşkanı'na hakaret davası ile yargılandım. İddianamede ki temel sebeplerden biri hırsız demem bir diğeri katil demem iddianameye girmiş bunun için savunmamı yaptım. Bir de Özgecan meselesinde 'lan' diye hitap etmiştim, bir de o iddianameye girmiş. Şimdi katillik meselesine gelince, Berkin Elvan öldürüldüğünde kendisi bizzat televizyonda emri verdiğini söyledi ve Berkin Elvan öldü. Polisin arkasından ise 'destan yazdı' diye bu cümleleri kullandı. Sonrası MİT TIR'ları, bu TIR'ları savcılar durdurdu ve o MİT TIR'larında silahlar çıktı. O gün dediler ki 'ilaç bunlar Türkmenlere gidiyor, bilmem nereye gidiyor', bir başkası çıktı 'Özgür Suriye Ordusu'na gidiyor'. Sonra bugün fotoğrafları ile birlikte yayınlandı ki, Suriye’ye giden TIR'lardan bombalar, silahlar çıktı ve Suriye’de 200 – 250 bin insan öldü. Bunun sebebi ise Türkiye’den giden TIR'lardı, katillik buradan doğuyor. Sonra 'katilsin hırsızsın Erdoğan', bu mesele de Özgecan olayı. Özgecan’a 3 kişi tecavüz etti yaktı ve öldürdüler. Bu süreçte Türkiye’nin her tarafı ayakta olup sokağa çıkmışken o günlerde Suudi Kralı öldü. Suudi kral öldüğü zaman Tayyip Erdoğan yas ilan etti. Özgecan için bir şey yapmayan Suudi diktatör için yas ilan ediyor, bize ne Suudi kralından, bundan dolayı duygusal bir durumum vardı, lan kelimesi kullandım. Tayyip Erdoğan’ın da bu konuda sicili pek temiz değil. Biliyorsunuz çiftçiye 'ananı da al git lan' dedi, geçen sanatçılara 'siz de ordaydınız lan' dedi, valisi çıktı Adana valisiydi yanlış hatırlamıyorsam vatandaşa 'kavat' dedi. Burdan baktığımız zaman devletin en tepesindekilerin dili düzgün değil. Bu dili tasvip etmiyoruz ama bu ülkenin bakanları, milletvekilleri de bu dili kullanıyor. Ne diyelim, keçi nereye çıkarsa oğlak da peşine çıkıyor. Biz kimseye hakaret etmedik, somut deliller üzerinden konuştum. Hakaret ettiğimi düşünmüyorum, inandığım gerçekleri söyledim, milyonların bildiğini söyledim, hatta Türkiye’deki milyonlar değil dünyadaki milyarların bildiği bir şeyden bahsediyorum. Hiçbir pişmanlığım yok, doğruları söyledim, cumhurbaşkanları da başbakanlar da milletvekilleri de eleştirilebilir, ben buna inanıyorum."