Zonguldak’ta AK Parti Seçim Merkezlerinde ve seçim araçlarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendi sesinden okuduğu şiirler ve kendi adı kullanılarak ‘Dombra’ şarkısının çalınması yasaklandı.

MHP İl Başkanlığı'nın itirazı sonucu İl Seçim Kurulu’nun taraflara gönderdiği tebliğ ve tebellüğ belgesinde, “AK Parti seçim bürolarında ve araçlarında sayın cumhurbaşkanı’nın kendi sesi ile okuduğu şiirler ile sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isminin kullanılarak ‘Dombra’ şarkısının çalınmasının yasaklanmasına karar verildiği belirtilmiştir” görüşüne yer verildi.

Türkiye’de ilk başvuruyu MHP Zonguldak İl Başkanlığı olarak kendilerinin yaptıklarını belirten Hamdi Ayan, parti binasında İl Seçim Kurulu’na yaptıkları itirazın sonuç belgesini duyurdu. Kararın herkesi bağladığını anlatan MHP İl Başkanı Hamdi Ayan, şöyle konuştu: “7 Haziran’da yapılacak seçimlerin, önceki yıllarda olduğu gibi tarafsız bir şekilde yürütülmesiyle ilgili elimizden gelen bütün gayreti gösterdiğimiz böylesi bir süreçte, sayın cumhurbaşkanının kendi sesiyle okumuş olduğu şiirleri ve dombra şarkısının AKP seçim büroları ve seçim otobüslerinde kullanılmasına itiraz ettik. Bu şarkıların çalındığını ve bir bakıma cumhurbaşkanının tarafsızlık ilkesini yitirdiği yönünde ilk itirazımızı Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’na 21 Mayıs’ta yapmıştık. 4’e 3 oranla itirazımız reddedildi. Biz yine tarafsızlık ve eşitlik ilkesinin bozulduğunu düşünerek ikinci itirazımızı 29 Mayıs’ta İl Seçim Kurulu’na yaptık. İtirazımızı inceleyen İl Seçim Kurulu tarafından dün itibariyle tebliğ ve tebellüğ belgesi gönderildi. Bu belgeden anlaşılan şudur ki yapmış olduğumuz haklı itirazımız kabul görmüştür. Yani bu saat itibariyle AKP seçim büroları, araçları ve miting alanlarında Cumhurbaşkanı’nın kendi sesiyle okuduğu şiirler, şarkılar ve ona ait bütün seçim donelerinin yasaklandığına dair karar, tarafımıza ulaşmıştır.”

Türkiye genelinde bu yasağın duyurulması gerektiğini anlatan Ayan, “Sizler aracılığıyla bu çalışmanın yapılmaması gerektiğini, hukuki olarak da bu itirazımızın kabul edildiğini ve bir bakıma bu mahkemeyi kazandığımızı Türkiye’ye duyurmak istiyoruz. Bizler şunu söylüyoruz: 7 Haziran’da seçimler biter. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, ebed müddet siyasetine devam eder. Dolayısıyla sadece yarına dair iktidarı koruyabilmek için yapılan bu çalışmaların yanlış olduğunu ve bunlarla Türkiye’nin temellerinin de sarsılacağını düşündüğümüzden aslında bir nevi Sayın Cumhurbaşkanı’na bir iyilik yapmış bulunmaktayız. Bu saat itibariyle çalınacak olan bu çalışmaların artık hukuki olarak yapılamayacağı bize ulaşmıştır. Bundan sonra yapılacak olan çalışmalarda hukuki işlem başlatılacağı ve cezai işlemin yapılacağı da tarafımıza ulaşmıştır.” diye konuştu. Ayan, ayrıca milletvekili adayı Zeki Çakan’ın bakanlığı döneminde yapmadığı halde yapmış gibi görünen faaliyetlerinin yer aldığı seçim broşürlerinin de toplatıldığını hatırlattı.

22 YILDIR SİYASETTEYİM, BÖYLESİNİ GÖRMEDİM

22 yıldır siyasetin içinde biri olarak, böyle seçim görmediğini dile getiren Ayan, “22 yıldır bilfiil teşkilatların içerisindeyim. 22 yıldır seçim çalışmalarını yürütüyorum, ben bu zamana kadar böyle bir şey görmedim. Dolayısıyla bu dönemde çıkmıştır tam anlamıyla ortaya. Bununla ilgili itirazımızı yaptık ve itirazımızda da haklı bulunduk. Seçim kurullarının bize göndermiş olduğu tebliğ ve tebellüğ belgesi aynı anda AKP’ye de gönderildi. Onların da şu anda haberi var. Bu şartlarda çalınırsa biz arkadaşlarımıza tespit ettirerek, gerekli hukuki işlemlerin yapılmasını isteyeceğiz.” şeklinde konuştu.

MHP’li Ayan, kararın gecikmesiyle ilgili olarak da “Bizim kararımız ilk 21 Mayıs’ta itirazımızı yaptık. Aradan 15 gün geçti. Tabi ki o anda verilseydi daha iyi olacaktı. Önemli olan burada yapılan bir haksızlığın hukuken önüne geçildiğinin bilinmesidir. Son 4 günde kararın çıkması da bizim için önemliydi.” ifadesini kullandı.