Daha önce Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın (Ak Saray) altı aylık ısıtma maliyetini 10 milyon lira olarak açıklayan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, bu sefer de soğutma bedelini açıkladı. Saray’ın bir aylık soğutma bedelinin 600 bin lira olduğunu açıklayan oda yönetimi, bunun Saray’da ağırlanan 660 muhtarın aylık maaşına denk geldiğini belirtti. Saray’ın sıcak geçecek 6 aylık yaz dönemi maliyeti ise 3 milyon 600 bin lira.

Her hafta Saray’ın maliyetleriyle ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şubesi bu sefer de soğutma maliyetini hesapladı. Saray’ın yaz aylarındaki soğutma/serinletme maliyetlerini açıklayan Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Mimarlar Odası Kent İzleme Merkezi, Kaçak Saray’ın soğutma maliyetini 6 ay üzerinden hesapladı. Yaklaşık olarak rakam vermek gerekirse klima ile soğutulacağını düşünürsek günde 10 saatlik bir soğutma ile enerji gideri aylık 600 bin lira.” ifadelerini kullandı. Geçtiğimiz günlerde Saray’da ağırlanan muhtarlara seslenen Candan, “Orada ağırlananlar Saray’ın bir aylık serinleme bedelinin 660 muhtarın maaşına denk geldiğini biliyorlar mı?” diye sordu.

4 BİN ASGARİ ÜCRETLİNİN PARASINA DENK SOĞUTMA
Saray’ın soğutma maliyetinin 4 bin asgari ücretli işçinin maşına denk olduğunu belirten Candan Adana’da Karaisalı ilçesini örnek vererek şöyle devam etti: “Soğutmada 6 aylık bedel 3 milyon 600 bin lira yapar. Yaklaşık 4 bin kişinin asgari ücretine bedel bir rakamdan bahsedebiliriz. Adana’daki normal bir evin tasarruflu klima kullandığı ve aynı saatlerde soğutma yaptığını düşündüğünüzde maliyet aylık 100-150 lira civarında olur. Haneyi 4 kişilik bir aile kabul ettiğimizde normal bir ev kişi başı 25 liralık soğutma maliyeti çıkar. Adana’da bulunan Karaisalı ilçesinin yaklaşık nüfusu 23.000 kişi olduğuna göre; tümünde Kaçak Saray’a harcanan soğutma bedeli ile soğutma yapılabilir. Tüm ilçe serinleyebilir.”

Mimarlar Odası Ankara Şubesi daha önce de Saray’daki ısıtma bedellerinin tüm Bayburt ilini ısıtılabileceğini vurgulayarak Saray'ın 6 aylık ısıtma bedelinin 10 milyon lirayı bulduğunu açıklamıştı.