Fransız Charlie Hebdo dergisine destek için derginin Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed ile ilgili karikatürü köşelerinde yayınlayan Cumhuriyet gazetesi yazarları Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na ifade verdi. Suçlamaları kabul etmeyen yazarlar, ifade özgürlüğünü savunduklarını söyledi.

Cumhuriyet gazetesi, Charlie Hebdo'ya destek amacıyla 12 kişinin öldürüldüğü saldırının ardından çıkardığı ilk sayının bir bölümünü yayınlamıştı. Gazetenin köşe yazarları Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan da bu sayıda yer alan Peygamberimizle ilgili olduğu belirtilen karikatürlere köşelerinde yer vermişti.
Basın Suçları Savcılığı, TCK'nın 216. Maddesindeki, ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçlamasıyla res'en soruşturma başlatmıştı.

Soruşturma kapsamında ifadeye çağrılan iki yazar Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na geldi. Kararname ile başsavcı vekili olan Vedat Yiğit, iki yazarın ifadesini aldı. Çetinkaya ve Karan, şüpheli sıfatıyla verdikleri ifadede, ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçlamasını kabul etmedi.
İki yazara da söz konusu karikatürü neden köşelerinde kullandıkları soruldu. Olaylara insan olarak baktığını belirten Çetinkaya, “O çizimin karikatür olduğunu düşünmüyorum. Bence bir çizimden ibarettir. Karikatürde bir alaycılık vardır. Bu çizimde alaycılık yok.” ifadesini kullandı.

Ceyda Karan ise, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun saldırının ardından Paris’e gidişini örnek gösterdi. Karan, “Amacım, Türkiye’nin müttefiki olan bir ülkenin uğradığı terör saldırısı karşısında, tıpkı Başbakan’ın, ifade özgürlüğünü savunmak üzere Paris’e giderek yürüyüşe katılarak sergilediği dayanışmanın bir benzerini, bir basın mensubu olarak sergilemektir.” dedi.