D vitamini eksikliği açısından risk altında olan gebe ve emziren annelerin, bebeklerini günde en az 10-15 dakika güneşe çıkarması gerektiği belirtildi.

Kemik sağlığının koruması yanında kas işlevi ve denge için de D vitaminine ihtiyaç duyulduğunu belirten Özel Jinefem Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Havva Yılmaz, "Bu vitaminin eksikliğinin, kemik kırıklarından prostat kanserine, kalp damar hastalıklarından diyabete kadar pek çok hastalığa neden olabilir." dedi.

Gebe ve emziren annelere D vitamini desteği yapılmasını ve güneş ışınlarından yeterince faydalandırılmaları gerektiğini belirten Yılmaz, “Anne sütü içinde bulunan D vitamini annenin D vitamini seviyesine bağlıdır. Ancak anne sütü içinde bulunan D vitamini, genellikle bebeğin ihtiyacını tam olarak karşılamak için yeterli değildir. Bu nedenle bebek düzenli olarak güneşe çıkarılarak (en az 10-15 dakika) yeterli oranda D vitamini aldığından emin olunmalıdır.” diye konuştu.

Gıda tüketmenin yanı sıra yeteri kadar güneşe çıkmanın vücut için gerekli D vitamini üretiminin tamamlanmasına yardımcı olacağını ifade eden Yılmaz, Dünya Sağlık Örgütü’nün de güneş yanıklarının oluşmamasına dikkat edecek şekilde her gün kol ya da bacakları yaklaşık 20-30 dakika güneş ışığına maruz bırakmayı önerdiğini kaydetti. Dr. Yılmaz, D vitaminini düşük seviyede alan kişilerin ilkbaharın sonlarında, yaz mevsiminde ve sonbaharın ilk aylarında kısa sürelerde güneş ışığına maruz kalmalarının yeterli olacağını sözlerine ekledi.