MALATYA (AA) - VOLKAN KAŞİK - SERDAR AÇIL - Terör örgütü DAEŞ'e yönelik yurtiçi ve yurtdışında gerçekleştirilen operasyonlarda birçok hedef etkisiz hale getirildi ve çok sayıda örgüt mensubu tutuklandı. Yurt genelinde son 3 aydaki operasyonlarda 693 kişi gözaltına alınırken, bunlardan 160'ı tutuklandı.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Türkiye genelinde polis, jandarma ve hudut birliklerinin son 3 ayda yürüttüğü çalışmalarda sonucu çok sayıda DAEŞ üyesi gözaltına alındı, örgüte ait doküman, silah ve mühimmat ele geçirildi.

Yılın 2 ayında gerçekleştirilen operasyonlarda gözaltına alınan 554 şüpheliden 98'i cezaevine gönderildi.

Terör örgütü DAEŞ'e yönelik çalışmalar martta da devam etti.

Gaziantep, Konya, Kilis, Kocaeli, Bingöl, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Hatay, Malatya, Adana'da, mart ayında terör örgütü DAEŞ'e yönelik operasyonlarda 139 kişi gözaltına alındı. Mahkemeye sevk edilen zanlılardan 62'si tutuklandı.

Kahramanmaraş'ta 2 Mart'ta, kentin 3 ayrı uygulama noktasında durdurulan araçlardaki aramalarda gözaltına alınan ve DAEŞ üyesi oldukları değerlendirilen 12'si yabancı uyruklu 16 kişi tutuklandı.

Konya'nın Akşehir ilçesinde DAEŞ sempatizanı olduğu gerekçesiyle bir kişi gözaltına alındı.

Kilis'in Elbeyli ilçesinde 4 Mart'ta, Suriye sınır hattı askeri yasak bölgede 4'ü yabancı uyruklu 9 kişi yakalandı, 1'i tutuklandı.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), 4 Mart'ta terör örgütü DAEŞ'in Kilis'in karşısındaki hedeflerini fırtına obüsleri tarafından ateş altına aldı.

Kocaeli'de 5 Mart'ta Gebze ve Dilovası ilçelerinde, DAEŞ adına faaliyette bulunduğu ve örgüte eleman temin ettikleri iddiasıyla gözaltına alınan 3 kişiden 2'si tutuklandı.

Kilis'te 7 Mart'ta, Öncüpınar Gümrük Sahası'ndan Türkiye'ye giriş yapana bir ticari tıra çanta koymaya çalışan 4 kişi yakalandı. Çantalardaki aramalarda 10 plaka plastik patlayıcı ve bir canlı bomba yeleği bulundu. Şüphelilerden 3'ü cezaevine gönderildi.

Gaziantep'in Karkamış ve Oğuzeli ilçelerinde 7 Mart'ta Suriye'ye geçmeye çalışan DAEŞ mensubu 17'si yabancı uyruklu 24 kişi yakalandı.

Kilis'te 10 Mart'ta DAEŞ üyesi yabancı uyruklu bir kişi gözaltına alındı.

Bingöl merkez ve Genç ilçesinde 10 Mart'ta 14 ayrı adrese gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonda 10 kişi yakalandı, 1'i tutuklandı.

Gaziantep'te 10 Mart'ta yasa dışı yollardan Suriye'deki çatışma bölgelerine gitmeye çalışırken yakalanan 12 şüpheliden 7'si tutuklandı.

Kilis'te 12 Mart'ta polis ekiplerince yakalanan yabancı uyruklu kişi "DAEŞ'e üye olmak" suçundan cezaevine gönderildi.

TSK, 12 Mart'ta Kilis sınır hattında konuşlu birlikleri tarafından, Azez'deki terör örgütü hedeflerine yönelik top atışı başlatıldı.

Şanlıurfa'da 15 Mart'ta sığınmacıların barındığı konaklama tesislerinde kalan Suriyeli İsa A, terör örgütü propagandası yaptığı ve DAEŞ'e eleman kazandırmak için girişimde bulunduğu iddiasıyla tutuklandı.

- DAEŞ üyesi iki canlı bombanın yargılanması

Başkentte geçen yılbaşı gecesi bombalı eylem yapmayı planlarken yakalanan tutuklu sanıklar DAEŞ üyesi canlı bomba Musa Canöz ile Adnan Yıldırım'ın yargılanmasına başlandı.

Samsun'da 18 Mart'ta, DAEŞ üyesi oldukları ve örgüt propagandası yaptıkları iddiasıyla yargılanan Yunus Ç, 4 yıl 2 ay ve Emrah Y. ise 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Hatay ve Gaziantep'te 21 Mart'ta DAEŞ üyesi yabancı uyruklu 5 kişi gözaltına alındı.

Gaziantep'in Karkamış ilçesinde 22 Mart'ta Suriye'den Türkiye'ye geçmeye çalışan 10 kişi gözaltına alındı. DAEŞ üyesi şüphelilerden birinin canlı bomba olduğu belirlendi. Zanlılardan 9'u tutuklandı.

Gaziantep'te 23 Mart'ta DAEŞ üyesi yabancı uyruklu 5 kişi yakalandı.

Gaziantep'in Karkamış ilçesinde 23 Mart'ta DAEŞ'e katılmak üzere Japonya'dan geldiği değerlendirilen kişi, sınır hattında yakalandı. Gözaltına alınan Japon uyruklu kişinin cep telefonunda DAEŞ üyesi kişinin numarası tespit edildi. Söz konusu kişinin Japon şüpheliyi, sosyal medya üzerinden görüşerek DAEŞ'e katılmaya razı ettiği öğrenildi.

Malatya'da 24 Mart'ta terör örgütü DAEŞ adına faaliyet gösterdikleri öne sürülen 4 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden 2'si tutuklandı, diğerleri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

İstanbul'da 24 Mart'ta kentte bombalı saldırı yapabilecekleri değerlendirilen 2'si yabancı uyruklu 3 kişi tutuklandı.

Gaziantep'te 25 Mart'ta terör örgütü DAEŞ'e yönelik operasyonlarda örgüte eleman ve lojistik destek sağladıkları iddiasıyla 6 kişi ile Beyoğlu'ndaki canlı bomba saldırısını gerçekleştiren kişiyle bağlantılı olduğu öne sürülen bir kişi tutuklandı.

Gaziantep'in Karkamış ilçesinde 25 Mart'ta Suriye'den Türkiye'ye geçen DAEŞ üyesi kişi gözaltına alındı. Şüphelinin taşıdığı çuvalda ise insansız hava aracı yapımına ilişkin muhtelif malzemeler ele geçirildi.

Karkamış ilçesinde 25 Mart'ta Türkiye'den Suriye'ye geçmeye çalışan yabancı uyruklu DAEŞ üyesi 5 kişi yakalandı.

Gaziantep'in Nizip ilçesinde 25 Mart'ta DAEŞ üyesi olduğu belirlenen Suriye uyruklu Hüsam El Muhammed'in evinde arama yapıldı. Şüpheli evde bulunmazken babası Beşir El Muhammed ve Suriyeli bir kadın gözaltına alındı.

Gaziantep'in Karkamış ilçesinde 26 Mart'ta Türkiye'den Suriye'ye insansız hava aracı parçaları geçirmeye çalışan DAEŞ üyesi yabancı uyruklu kişi yakalandı.

Adana'da 26 Mart'ta terör örgütü DAEŞ üyesi bir kişi yakalandı.

- TSK Irak'taki DAEŞ hedeflerini vurdu

TSK unsurları 26 Mart'ta Irak'ın kuzeyinde tespit edilen terör örgütü DAEŞ hedeflerinin fırtına obüsleri ve tank toplarıyla ateş altına aldı.

Kahramanmaraş'ta 27 Mart'ta bir yolcu otobüsündeki aramada Suriye'deki çatışma bölgelerine gidecekleri belirlenen yabancı uyruklu 4 kişiden 3'ü cezaevine gönderildi.

Gaziantep'te 26 Mart'ta bombalı araçla eylem hazırlığında olduğu değerlendirilen özel eğitimli DAEŞ üyesi 6 kişi, sevk edildikleri mahkemece tutuklandı.

Gaziantep'te 28 Mart'ta yasa dışı yollardan Suriye'ye geçmeye çalışan yabancı uyruklu 2 kişi yakalandı.

- DAEŞ'e sınır ötesi operasyonlar

Terör örgütü DAEŞ, 11 Haziran 2014'te Türkiye'nin Musul başkonsolosluğuna silahlı baskın düzenledi. Özel harekat polisleri tarafından korunan konsolosluk binasına baskında Türkiye'nin Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu 49 kişi rehin alındı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 20 Eylül'de konsolosluk çalışanının serbest bırakılarak sabaha karşı Türkiye sınırına giriş yaptıklarını duyurdu. Davutoğlu'nun paylaştığı bilgiye göre, rehineler, kurtarılmalarının ardından Türk topraklarına girinceye kadar 7-8 defa yer değiştirdi ve bölgedeki şartlar yüzünden Suriye üzerinden gelmek zorunda kaldı. Rehineleri kurtarma süreci Milli İstihbarat Teşkilatı Dış Operasyonlar Daire Başkanlığınca tamamen milli bir operasyon olarak yürütüldü. Rehineler için herhangi bir fidye ödenmedi, bırakılmaları karşılığında herhangi bir şart kabul edilmedi.

20 Kasım 2014'te Genelkurmay Başkanlığından, Türkiye-Suriye sınırı yakınındaki çatışmalar esnasında, Türkiye tarafına 3 havan mermisi düştüğü, can kaybı meydana gelmeyen olayın ardından angajman kuralları çerçevesinde karşılık verildiği bildirildi.

- Hem DAEŞ hem PKK vuruldu

23 Temmuz 2015'te Kilis'te Dağ Hudut Karakolu sorumluluk sahasında görevli askeri personele, Suriye tarafından DAEŞ terör örgütü kontrolündeki bölgeden teröristlerce ateş açıldı. Güvenlik güçlerinin ateşe karşılık vermesi sonucu çatışma çıktı. Suriye tarafından açılan ateş sonucu astsubay Yalçın Nane şehit oldu, iki uzman çavuş yaralandı. Çatışma sonrası personele ateş eden DAEŞ mensubu terörist ölü ele geçirildi. Güvenlik güçleri çatışmanın ardından DAEŞ mevzilerini ateş altına aldı.

Bu olaydan sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında 23 Temmuz'da Çankaya Köşkü'nde yapılan güvenlik toplantısında, sınırda yaşanan DAEŞ saldırısı değerlendirildi ve alınacak güvenlik önlemleri kararlaştırıldı. DAEŞ'e yönelik bir hava operasyonu düzenlenmesi kararlaştırılan toplantının ardından, Türk Silahlı Kuvvetleri milli imkan ve kabiliyetleriyle saat 03.12'de Diyarbakır 8. Jet Ana Üs Komutanlığından 3 F-16 havalanarak, 03.40-03.53 arasında örgüte ait 3 hedefi vurdu. Operasyonda, daha önceden belirlenen 2 karargah ve 1 toplanma noktasına 4 güdümlü bomba atılarak hedefler etkisiz hale getirildi. Uçaklar 04.24'te üslerine intikal etti. Terör örgütü DAEŞ'e yönelik hedeflerin yüzde 100 başarıyla yok edildiği belirtilen hava operasyonunda, "Pars" çağrı kodunu taşıyan 181. Filo Komutanlığına bağlı uçaklar görev aldı.

İkinci hava operasyonu ise Irak'ın kuzeyinde PKK terör örgütünün kullandığı Zap, Metina, Gara, Avaşin-Basyan, Sinath Haftanin, Hakurk ve Kandil'deki hedeflere yapıldı. Hava harekatı ile eş zamanlı olarak Kara Kuvvetleri Komutanlığına ait ateş destek vasıtaları ile Suriye'nin kuzeyindeki DAEŞ terör örgütüne ait hedefler ve Irak'ın kuzeyindeki PKK terör örgütüne ait hedefler de ateş altına alındı.

Sınır ötesi operasyonla aynı gün 16 ilde DAEŞ, PKK, DHKP-C unsurlarına karşı binlerce polisin katıldığı çok geniş kapsamlı bir operasyon da başlatıldı. Operasyonlarda 297 kişi gözaltına alındı. İstanbul'da Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünün koordinesinde, DAEŞ, PKK'nın gençlik yapılanması YDG/H ve DHKP-C'nin de aralarında bulunduğu terör örgütlerine yönelik operasyonlarda gözaltına alınanlar arasında terör örgütü DAEŞ'in İstanbul'daki bir grubunun sorumlusu olduğu iddia edilen ve "Ebu Hanzala" kod adıyla bilinen Halis Bayancuk ile eşinin de bulunduğu öğrenildi.

25 Temmuz'da da Terör örgütleri DAEŞ ve PKK'ya yönelik operasyonlar kapsamında Diyarbakır'dan kalkan savaş uçakları Irak'ın kuzeyine yöneldi. 181. Filo Komutanlığı'nda görev alan savaş uçaklarının belirlenen hedefleri vurduğu belirtildi.

Başbakan Davutoğlu, terör örgütleri DAEŞ ve PKK'ya yönelik sınır ötesi operasyonları, Çankaya Köşkü'nden takip etti. Başbakanlık Koordinasyon Merkezi'nin konuya ilişkin açıklamasında, "24 Temmuz 2015 tarihinde Suriye'nin kuzeyindeki DAEŞ terör örgütü ile Irak'ın kuzeyindeki PKK terör örgütüne ait hedefler etkili olarak vurulmuştur. İcra edilen hava harekatında Irak'ın kuzeyinde PKK terör örgütünün kullandığı Zap, Metina, Gara, Avaşin-Basyan, Sinath Haftanin, Hakurk ve Kandil'deki sığınak, barınak, depo, lojistik nokta ve barınma alanları ile mağaralar, modern ve klasik mühimmat ile vurulmuştur. İcra edilen hava harekatı ile eş zamanlı olarak Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ait ateş destek vasıtaları ile Suriye'nin kuzeyindeki DAEŞ terör örgütüne ait hedefler ve Irak'ın kuzeyindeki PKK terör örgütüne ait hedefler ateş altına alınmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin güvenliğini, güvenlik güçleri ile sivil vatandaşlarının huzur ve emniyetini tehdit eden DAEŞ, PKK ve DHKP-C terör örgütlerine yönelik operasyonlar yurtiçi ve sınır ötesi olarak sürdürülmektedir" denildi.

16 Aralık 2015'te Musul'un Başika bölgesinde Türk askerlerinin de bulunduğu eğitim üssüne, terör örgütü DAEŞ'in kontrol ettiği bölgeden havan atışı yapıldı. İlk ateş sırasında kampta bulunan 4 asker yaralandı. Şırnak'a tahliyeleri gerçekleştirilen askerlerin sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Genelkurmay Başkanlığı tarafından, "DEAŞ terör örgütü ile Peşmerge güçlerinin karşılıklı çatışmaları esnasında, saat 15.10 sularında, DAEŞ terör örgütünün Peşmerge tarafına attığı Katyuşa çok namlulu roket atar mermilerinin (Çnra) bir kısmının Türk askerlerinin de konuşlu bulunduğu Başika'daki üs bölgesine düştüğü, tespit edilen DAEŞ terör örgütü hedeflerine obüsler ile misliyle karşılık verildiği" bildirildi.

- Şah Fırat Operasyonu

22 Şubat 2015'te Türk Silahlı Kuvvetleri Süleyman Şah Türbesi'nde bulunan 38 personelin Türkiye'ye getirilmesi ve türbe içerisinde bulunan Süleyman Şah ve iki muhafızının naaşı ile diğer eşyaların Suriye'nin Eşme köyüne taşınmasıyla sonuçlanan Şah Fırat operasyonu gerçekleştirdi.

22 Aralık 2016'da Irak'ın kuzeyindeki Başika Kampı'na saldırı girişiminde bulunan terör örgütü DAEŞ üyelerine karşılık verildi. Teröristlerin bulunduğu hedefler obüs atışlarıyla vuruldu. 22 Mart'ta da terör örgütü DAEŞ üyeleri Başika Kampı'na saldırı girişiminde bulundu.

26 Mart'ta Genelkurmay Başkanlığından, Irak'ın kuzeyinde terör örgütü DAEŞ'in Peşmerge güçlerine attığı Katyuşa ÇNRA mermilerinin bir kısmının Türk askerlerinin de konuşlu bulunduğu Gedu Üs Bölgesi'ne düşmesi sonucu Topçu Üsteğmen İsmail Cazgır'ın şehit olduğu, bir askerin yaralandığı bildirildi. 

Bu olayın ardından Genelkurmay Başkanlığı, Irak'ın kuzeyinde tespit edilen terör örgütü DAEŞ hedeflerinin, fırtına obüsleri ve tank toplarıyla, yeni hedeflerin de bölgede konuşlu ateş destek vasıtalarıyla ateş altına alındığını bildirdi.