Bundan birkaç sene evvel yolu bile bilinmeyen, tarihi Osmanlı evleri, 498 yıllık tarihi camisi ve bozulmamış doğası ile dikkat çeken Taraklı,şimdi artık ziyaretçi akınına uğruyor. Tarihi evlerin fiyatı ise adeta uçtu.

Sakarya'nın Taraklı ilçesinin adını Türkiye ilk önce bir reklam filmi ile duydu. Şener Şen ve Olgun Şimşek'in oynadığı reklam filminde, şirin bir kasabaya (filmdeki adıyla Mümkünlü) internetin gelmesiyle insanların hayatındaki değişiklikler anlatılıyordu. Bu reklam filminden sonra Taraklı bir anda Türkiye'nin gündemine oturdu. Taraklı’nın yıldızını parlatan bir başka gelişme ise 2011 yılında Uluslararası Cittaslow (Sakin Şehir) ağına dahil edilmesi oldu. Ardından tarihi Osmanlı evlerinin aslına göre onarılması kasabaya ilgiyi iyice artırdı. Kaplıca alanında sağlık turizmi yatırımları ile de Taraklı, en gözde tatil mekanları arasına girdi.

8 yıl önce neredeyse yolu bile bilinmeyen ve bir tek turistin bile uğramadığı Taraklı’yı bugünlerde ortalama 400 bin kişi ziyaret ediyor. Adeta ziyaretçi akınına uğrayan Taraklı, son yıllarda tur şirketlerinin de gözdesi haline geldi. Hem doğanın muhteşem güzelliği ve hem de tarihi dokusuyla insanı cezbeden Taraklı, en parlak günlerini yaşıyor.

EV FİYATLARI UÇTU

Bu gelişimden ev fiyatları da nasibini aldı. Daha önce 30 -40 bin liraya alıcı bulamayan evlerin aslına uygun restore edilmesiyle fiyatı bugün 600-700 bin lirayı, büyük konakların fiyatı ise milyon doları geçti. Tarihi konakların bir kısmı restore edilerek butik otel olarak kullanılmaya başlandı.

Taraklı'da Osmanlı evlerinin yanı sıra 498 yıl önce alttan ısıtma sistemi kurulan tarihi Yunus Paşa Camii de büyük ilgi görüyor. Osmanlı sadrazamlarından Yunus Paşa tarafından 1517 yılında Mimar Sinan'a yaptırılan Yunus Paşa Camii'nin başka bir özelliği de inşaatında harçtan çok eritilmiş kurşun kullanılması. 4 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan tarihî cami sağlamlığıyla da dikkat çekiyor. Mimar Sinan, caminin taş bloklarını yerleştirirken, her iki taşı ortalarından oyup demir çubuk yerleştirdikten sonra üzerine harçtan çok eritilmiş kurşun döktürmüş. Kare planlı, tek minareli, duvarı ince yontu küfeki taşından inşa edilmiş cami, yapıldığından bu yana ibadete açık.

HİŞ OLAY OLMAYAN TARAKLI’DA 2008’E KADAR EMNİYET TEŞKİLATI BİLE YOKTU

1299'da Osmanlı Devleti kurulur kurulmaz, topraklarına ilk katılan yerlerden biri olan Taraklı’da 7 sene öncesine kadar emniyet teşkilatı bile yoktu. Taraklı, 1987 yılında ilçe olmasına rağmen huzur ve sakinliğinden dolayı emniyet teşkilatı kurulmamış, bir karakola bile gerek görülmemiş. Taraklı halkının adının hiçbir hırsızlık, vurgun ve cinayet olayına karışmadığı ilçede, daha birkaç sene öncesine kadar insanlar dükkanlarına kilit bile vurmuyordu. Bugün bile namaza giden ya da bir işi çıkan dükkan sahipleri, dükkanlarını kilitlemeden bırakıyor. Osmanlı kültürü, ahlakı ve geleneklerinin halen yaşatıldığı Taraklı, huzur ve sakinlik arayanların adeta kaçış yeri oluyor.