Bursa’da, yaşatılan köy düğünü geleneğinde damat önce yumurta ve una bulandı, sonra ahırda yıkandı.

Osmangazi Belediyesi’nin bu yıl 11. düzenlediği "Osman Gazi'yi Anma ve Bursa'nın Fethi Şenlikleri" kapsamında, geleneklerin yaşatılması amacıyla gerçekleştirilen köy düğünü, Çağlayan ve Nilüferköy mahallelerinde yapıldı.

Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Köy düğünü etkinliği kapsamında köylerimizin tarihini içeren bir de kitap hazırladık. Çağlayan ve Nilüfer’in tarihini anlatan bir kitap. Bu gün köylerimiz birer mahalle oldu. Köy kültürümüzü ve geleneklerimizi unutmaya başladık. Biz istiyoruz ki, geleneksel kültürümüz sürsün. Her köyümüzün kendi kültürü yaşatılsın. Bu gün de bu iki köyümüzün geleneklerini yaşatacağız. Düzenlediğimiz etkinliğimize Almanya’dan, Bosna’dan, Makedonya’dan, Filistin’den konuklarımız geldi. Onlar da bizim köklü tarihimizi, geleneklerimizi görüp öğrenme fırsatı bulacaklar” dedi.

DAMADA İŞKENCE

Çağlayan Mahallesindeki gelin alma töreninin ardından şenliğin ikinci adresi, damat evinin bulunduğu Nilüferköy Mahallesi oldu. Köy meydanına akın eden vatandaşlar davul zurna eşliğinde folklor gösterileriyle coşarken, Başkan Dündar, köyün girişinde ata bindirilen gelini köy meydanına kadar elleriyle getirdi. Köy meydanında düzenlenen törende, gelin ve damadın nikahlarını Başkan Mustafa Dündar kıyarken, gelin ve damadın şahitliklerini ise Bosna Hersek Starigrad Belediye Başkanı İbrahim Hadzibajric, Almanya’nın Wetzlar Belediye Başkanı Wolfram Dette yaptı.

Nikah cüzdanını ise konuk belediye başkanı Dette geline verdi. Nikah’ın ardından meydanda bir sandalyeye oturtulan damada, damat tıraşı yapılırken, geleneklere göre damadın sabunlu yüzü başından aşağıya dökülen bir bakraç suyla yıkanırken, ardından arkadaşları damadın başında yumurta kırıp un ve tuz döktü. Bununla da yetinmeyen köyün gençleri, bu kez de damadın üzerindeki kıyafetleri yırtarak parçaladı. Üzeri yumurta, un ve tuzla kaplanan, kıyafetleri parçalanan damat, ardından köy meydanındaki çeşmenin ahırına yatırılarak yıkandı.

Oldukça renkli görüntülere sahne olan bu geleneğin yaşatılmasının ardından damat, arkadaşları ve tüm konukların katılımıyla meydanDA oynatıldı. Son derece renkli görüntülerin yaşandığı köy düğünü, Türki Halk Müziği sanatçısı Ali Çakar’ın verdiği konserle son buldu.