Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ (SEDAŞ) 10 yıllık damga süresi dolan elektrik sayaçlarını ücretsiz olarak yenisiyle değiştirmeye başladı. Ancak bazı aboneler sayacını değiştirmeye engel olmaya çalışınca SEDAŞ, bu aboneleri bin 600 lira para ve 1 ile 6 yıl arasında hapis cezasının beklediği konusunda uyarıda bulundu.

SEDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sami Güven yaptığı açıklamada, 10 yıllık damga süresi dolan sayaçların kalibrasyon işlemine tabi tutulmasının yasal bir zorunluluk olduğunu belirtti. Güven, yaptıkları sayaç değişim işlemlerinden dolayı tüketicilerin faturalarına da herhangi bir bedel yansıtmadıklarını ifade etti. 31 Mart 2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 6446 Enerji Piyasası Kanunu gereği tüm abone sayaçlarının mülkiyetinin dağıtım şirketlerine geçtiğini hatırlatan Güven, "Yasal olarak tanınan yetki ve görev gereği sökülen sayaçlar ekiplerimizce teslim alınıyor. 10 yıllık damga süresi dolan elektrik sayaçları SEDAŞ tarafından yenisi ile ücretsiz olarak değiştirilecektir. Yapılan işlemler tutanak altına alınmaktadır. Ayrıca tüketicilerin kullanmakta olduğu elektrik tarifesinde değişiklik olmayacaktır. Çalışmalar esnasında abonelerimizden az bir bölümü yapılan değişimleri kabul etmeyerek değişime engel oldukları, ekiplerimizin tutanakları ile tespit altına alınmaktadır. İlgili tüketicilerin tutanakları Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’ne bildirilmektedir." diye konuştu.

3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu gereği 10 yıllık damga ve muayene süresi dolan elektrik sayaçlarının kullanımına devam edilmesi durumunda, tüketicilerin yaklaşık olarak bin 600TL maddi, 1 ile 6 yıl arası ise adli hapis cezai gibi yaptırımlarla karşılaşabildiklerini dile getiren Güven, "Bu nedenle abonelerimizin mutlaka SEDAŞ ekiplerine yardımcı olması kendi menfaatleri gereğidir." dedi.

Güven, mekanik sayacı değiştirilerek ölçü devresine elektronik sayaç takılan tüketicilerin enerji kullanımlarının üç zamanlı tarife üzerinden faturalandırılmayacağını, ancak sayaç değişimi ile tüketicilerin üç zamanlı (Gece, gündüz, puant) tarifeden de yararlanma şansı yakaladıklarını belirterek, "Üç zamanlı tarifeden faydalanmak isteyenler mutlaka Müşteri Hizmetleri Merkezine başvurarak, tarife değişikliği talebinde bulunmaları gerekiyor." bilgisini verdi.

SEDAŞ, 2015 yılı sonuna kadar toplamda kalibrasyon gerektiren 490 bin adet sayacı elektronik sayaç olarak değiştirmeyi hedefliyor. SEDAŞ, son 1 yıl içerisinde sorumluluk alanında toplam 332 bin adet sayacın değişimini tamamladığını açıkladı.