Anadolu’nun binlerce yıllık kadim geleneği koyun ve keçi yetiştiriciliğinin merkezleri arasında yer alan İzmir'in Seferihisar ilçesi, örnek uygulamalarla yeniliklerden güç alırken hayvan ticaretinde uygulanan ritüellerle de geçmişe bağlılığını koruyor. Bölgedeki küçükbaş hayvan yetiştiricileri, damızlık olarak sattıkları kuzularını, yeni sahiplerine vermeden önce hamamda yıkayıp kına yakarak, gelinlik yaşa gelmiş evlatları gibi uğurluyor.

SAKIZLARIN GÜZELLİK SIRRI KLEOPATRA'DAN

Yetiştirdiği sakız cinsi koyunlarıyla Seferihisar’da nam salan Hasan Sudağ da bu geleneğin takipçilerinden biri. Geçen hafta sektörün en büyüklerini İzmir’de buluşturan 10. Agroexpo Eurasia-İzmir Tarım, Hayvancılık Fuarı'na katılma kararı alan Sudağ’ın ilk işi, koyunlarını görücüye çıkarmadan önce yıkayıp paklamak oldu. Kavakdere mevkisinde bulunan ve halk arasında Kleopatra Hamamı olarak bilinen kaplıcaya götüren Sudağ, hayvanlarını zorlu geçen kışın izlerinden arındırdıktan sonra fuar alanının yolunu tuttu. Ege Bölgesi’nin çeşitli yerlerinden getirilen 100’ün üzerinde hayvanın bulunduğu padoklarda, sakız cinsi kuzularının temizliğiyle dikkat çeken Hasan Sudağ, yeni bir çiftlik kurmak için damızlık hayvan arayan Şenay Özalaşar'la sıkıştı. Canlı hayvan sergisinde Sudağ’ın hayvanlarının, duruş ve temizlikleriyle ilk bakışta diğerlerinden daha farklı olduğunu söyleyen Özalaşar, 30 dişi ve iki koçu satın aldı.

YENİ EVLERİNE 'SAKIZ' GİBİ GİTTİLER

Fuardan sonra hayvanlarını çiftliğine götürmek isteyen Şenay Özalaşar, Sudağ'ın, "Önce hamama gideceğiz." sözü üzerine önce şaşırsa da işin doğrusunu öğrenince, eşini dostunu çağırmadan edemedi. Koyunlarına evladı gibi özen gösteren yetiştirici ve çobanların hassasiyetinden etkilendiğini belirten Şenay Hanım, hamam faslının ardından çekirdek sürüsüyle çiftliğinin yolunu tuttu. Hem insan hem de hayvanlara saygı şeklinde özetlenecek bu geleneği yaşatmak için uğraştıklarını belirten Sudağ, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin çalışmasıyla yürütülen "Halk Elinde Islah" projesiyle süt ve et verimliliği bakımından dünya literatürüne girmiş önemli yerli ırklardan olan sakız koyununun koruma altına alınmasının büyük bir kazanç olduğunu ifade etti. Bu projeye dahil yetiştiriciler arasında öne çıkan Sudağ, "Sakız koyununun yaygınlaştırılması ve yetiştirici gelirlerinin artması için sarf edilen çaba, meyvelerini veriyor. Biz yetiştiricilerin projeyi sahiplenmesi ve birlik çalışanlarının gayretiyle sakız ırkının saflık oranı yükseldi. Sakız ırkı, sektör tarafından yakından takip edilir oldu, damızlık talebi arttı. Çeşme Sakız Koyunu Şenliği gibi organizasyonlarla ıslah çalışmaları, yetiştiricilerin yanısıra kamuoyunda da bilinir hale geldi. Çalışmaları ve desteğinden ötürü İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer’e teşekkür ederim." dedi.