Danıştay, milli güvenliği bozucu unsurlar nedeni ile ertelenen Birleşik Metal-İş Sendikası davası ile ilgili olarak Başbakanlık’tan savunma istedi. Danıştay, milli güvenliği bozucu unsurların nasıl ve ne şekilde belirlendiğini, milli güvenliği bozucu unsurların neler olduğunun tereddütte yer verilmeyecek şekilde açıklanmasını istedi.

Metal İş-Sendikası, 29 Ocak’ta sendikaya bağlı işyerlerinde grev kararı alınmıştı. 30 Ocak’ta Bakanlar Kurulu kararı ile sendikanın aldığı grev kararı milli güvenliği bozucu unsurlar nedeni ile ertelenmişti. Sendikası bu erteleme nedeni ile Danıştay’a yürütmeyi durdurma davası açmıştı.

Danıştay 10. Dairesi dava kapsamında ara kararını verdi. 10. Daire, grevin ertelenme sebebi olan milli güvenliği bozucu unsurların neler olduğunun başbakanlığı sorulmasına karar verdi. Dairenin ara kararında şu ifadeler yer aldı: “Davacı sendika tarafından uygulanmakta olan ve uygulamaya konulacak olan grevlerin milli güvenliği bozucu nitelikte olduğunun nasıl ve ne şekilde belirlendiği milli güvenliği bozucu hususların neler olduğunun açık ve tereddütte yer bırakılmayacak şekilde açıklanmasının istenmesine oy birliği ile karar verildi.”