Danıştay saldırısını gerçekleştiren Ergenekon sanığı Alparslan Arslan, tahliye ve yeniden yargılanma talebinde bulundu. Arslan, yeniden yargılanmaya Ergenekon’da kumpas kurulduğu iddiasıyla başlatılan soruşturmayı gerekçe gösterdi.

Ergenekon’da 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 90 yıl hapis cezasına çarptırılan Alparslan Arslan, avukatı Oğuz Kayıran aracılığıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesi’ne üç ayrı dilekçe gönderdi.

Yargılanmanın yenilenmesi içerikli dilekçesinde Kayıran, dava konusu belgelerin sahteliğinin gündeme geldiğini belirtti. Ergenekon davasına bakan hakimler hakkında şikayette bulunulduğunu ifade eden Kayıran, bu nedenlerle kumpas soruşturması başlatıldığını kaydetti.

Tahliye içerikli dilekçede, Anayasa Mahkemesi’nin uzun tutuklulukla ilgili verdiği karar hatırlatıldı. Müvekkilinin 8 yıl 10 aydır tutuklu olduğunu kaydeden Kayıran, son düzenleme ile CMK’ya göre tutukluluğun zorunlu hallerde en fazla 5 yıl olabileceğini belirtti. Yargılamanın yerel mahkemede nihayete erdiğini söyleyen Kayıran, müvekkilinin delilleri karartma imkanı ve ihtimalinin kalmadığını ifade etti. Ergenekon davasında müvekkilinden daha fazla ceza alan bazı sanıkların 5 yıllık süreyi doldurmamalarına rağmen bir yıl önce tahliye edildiğini kaydeden Kayıran, bunun hukukun üstünlüğüne dayalı bir hukuk düzeni ile izah edilemeyeceğini savundu.

Avukat Kayıran üçüncü dilekçede ise Ergenekon kararının bozulmasını ve yerel mahkemede duruşmanın yeniden açılmasını talep etti. Ergenekon davasına bakan kapatılan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kapatıldıktan sonra tanınan 15 günlük süre içerisinde gerekçeli kararı açıklamadığı kaydedildi. 21 Mart 2014 tarihine kadar süre verilen bu mahkemenin gerekçeli kararını açıklamadığını ifade eden Kayıran, bu tarihten sonra eski 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin ortadan kalktığını dolayısıyla vereceği kararın da yok hükmünde olacağını savundu. Kayıran, bu nedenle kararın bozulması ve dosyanın yeni mahkemesi İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde duruşmanın yeniden açılması gerektiğini ileri sürdü.

AYM’nin hak ihlali kararından sonra Ergenekon sanıkları tahliye edilmişti. İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi, 6526 sayılı yasa kapsamında çıkan uzun tutukluluğa ilişkin kararı dikkate alarak sanık Alparslan Arslan'ı da tahliye etmişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ise bu karara itiraz etmişti. Savcılık itirazında, sanık Arslan'ın dava kapsamında 5 yıllık tutukluluk süresini doldurmadığı, başka mahkemelerce hakkında verilmiş birden çok karar bulunduğu ve bu cezaların mahsup edilmesiyle kalan cezanın 5 yılı doldurmadığı gerekçelerini belirtmişti. İtirazı değerlendiren İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi, oy birliğiyle kabul kararı vermişti. Sanık Arslan hakkında tutuklama müzekkeresi çıkaran mahkeme, tutuklama kararını Arslan'ın tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevine göndermişti.