Danıştay, üniversiteye girişte hukuk ve tıp fakültelerine getirilen taban puan uygulamasına ilişkin yapılan yürütmeyi durdurma talebini reddetti.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Danıştay’ın kararıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. YÖK’ten yapılan açıklama şöyle: “Kamuoyu tarafından da yakından takip edildiği üzere, 'yeni YÖK' yönetimi olarak yükseköğretimde kalite çıtasını yükseltmek maksadıyla başlattığımız çalışmalar kapsamında tıp ve hukuk programlarına giriş için yeni bir düzenleme yapılmış ve bu programlar için ilgili puan türündeki sıralamada asgari alt sınır konulmuştur. Başta hukuk ve tıp olmak üzere bütün akademi camiası tarafından da tasvib ve takdir gören bu kararımız yine bilindiği gibi yargıya taşınmış ve yürütmeyi durdurma amacıyla dava açılmıştır.

Danıştay 8. Dairesi tarafından davaya ilişkin karar açıklanmış ve yürütmeyi durdurma talebi reddedilmiştir. Danıştay 8.Dairesi bu kararı ile bir taraftan yükseköğretimde kaliteye verilen önemi göz ardı etmediğini gösterirken diğer taraftan tercihlerin tamamlanacağı bu günlerde kaotik bir ortamın oluşmasına da geçit vermemiştir. Elbette idarenin kararları yargı denetimine açıktır ve öyle de olmalıdır. Bu konuda da bu şekilde bir süreç yaşanmıştır.

Bu vesile ile ifade etmek isteriz ki, yükseköğretimde keyfiyet ve kalite konusunda aldığımız bu ve benzeri kararlarda birinci önceliğimiz kamu yararıdır. Yükseköğretimde kalite konusundaki hassasiyetimizi ve kararlı duruşumuzu devam ettireceğiz. Şeffaf bir süreç içinde aldığımız ve aynı istikamette alacağımız diğer kararlarımızla yükseköğretimde yakın dönemde hissedilebilir bir iyileşme gerçekleştirmeyi hedeflemekteyiz.”