Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'nin bazı maddelerinin iptali istemiyle açılan davalarda Danıştay 8. Dairesi 2 maddeyi, Danıştay 15. Dairesi de 1 maddeyi iptal etti.

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu (MTSK) Yönetmeliği'nin, 'Sürücü kursu araçlarının direksiyon eğitim aracı eğitim ve sınav dışında başka amaçla kullanılamaz' şeklindeki maddenin iptal edilmesini değerlendiren davacı Özel Sürücü Kursları Konfederasyonu Başkanı Dursun Önal, Danıştay'ın yönetmelikteki, 'Birden fazla kurs tarafından kullanılan direksiyon eğitim alanlarının kiralık olması hâlinde mevcut kiracıların muvafakati alınmak kaydıyla arsa sahibi ile her kurs için ayrı ayrı kira sözleşmesi yapılır.' maddesinin de iptal ettiğini açıkladı.

Danıştay dairelerince iptal edilen maddeler hakkında bilgi veren Dursun Önal, şunları kaydetti: "Yönetmelikteki personel eğitimi hakkındaki, 'Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce, özel motorlu taşıt sürücüleri kurslarında yöneticiler hariç en az bir yıl eğitim personeli olarak görev alan veya halen görevde bulunan eğitim personelinin özlük hakları saklıdır.' ifadesi vardı. Bu maddeye göre sertifika almış, ancak sürücü kursunda çalışmamış lise mezunlarının hakları iptal ediliyordu. Danıştay 8. Dairesi ilk önce bu maddeyi iptal etti. Yani, 29 Mayıs 2013 tarihine kadar sertifika almış lise mezunlarının sürücü kurslarında görev yapabilmeleri hakkı geri verildi."

SÜRÜCÜ KURS ARAÇLARININ KULLANIM ALANI GENİŞLEDİ

MTSK Yönetmeliği'nin 17/2-b bendinde, sürücü kursu araçlarının kullanım amaçlarının sıralandığını belirten Dursun Önal, şöyle devam etti: "Yönetmelikte, 'Direksiyon eğitim araçlarının A1, A2, F ve H (motosiklet) sınıfı dışında çift fren, çift debriyaj, tek direksiyon sistemli olduğunun 'Motorlu Araç Tescil Belgesi' ne sürücü kursu aracı olarak işlenmiş olması gerekir. Yapılan inceleme sonucunda bilgi ve belgeler arasında uygunluğun bulunması hâlinde eğitim öğretim etkinliğinde kullanılacak araca Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Direksiyon Eğitim Aracı İzin Formu'na (EK-8) göre kullanım izni verilerek Özel MTSK modülüne kaydı yapılır. Direksiyon eğitim aracı eğitim ve sınav dışında başka amaçla kullanılamaz.' şeklindeki madde Danıştay'ca iptal edildi. Yönetmeliğin 18. maddesindeki, 'Birden fazla kurs tarafından kullanılan direksiyon eğitim alanlarının kiralık olması hâlinde mevcut kiracıların muvafakati alınmak kaydıyla arsa sahibi ile her kurs için ayrı ayrı kira sözleşmesi yapılır' ibaresi de Danıştay'ca iptal edildi."

PERSONEL KAÇ GÜN ÇALIŞIRSA ÇALIŞSIN 30 GÜN PİRİM YATIRILACAK

Özel Sürücü Kursları Konfederasyonu Başkanı Dursun Önal, 11 Haziran 2013 tarihinde Danıştay’a açtığı davada 7 maddenin iptalini istediğini hatırlattı. Önal, "Trafik ders saatinin azaltılması, direksiyon eğitiminin sanal alet olan simülatörle verilmesi, araçlarda 20 yaş şartları gibi konuların henüz duruşması yapılmamıştır. Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü bir yazı ile İş Kanunu’na aykırı bir şekilde sürücü kurslarında çalışan kadrolu personele kaç gün çalışmış olursa olsun, 30 SGK pirimi ve maaş ödenmesini istedi. Bu konuya da idare mahkemesi ve Çalışma Bakanlığı nezdinde dava açtım, itiraz ettim. Dava devam ediyor. Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenliği Bakanlığı soruşturması sonuçlandı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yanlış uygulama yapıldığına karar verdi. 2014 yılının 3. ve 4.ay fazla ödenen primlerini, idari para cezalarını geri aldım. 5. ve 6. aylar inceleniyor. İnceleme sonuçlanınca kamuoyuna ayrıca duyuracağım." diye konuştu.