Danıştay 10. Dairesi’nde, gıda firmalarında denetim yapacak mühendislerin, odaya kaydolma ve belge gösterme zorunluluğunu ortadan kaldıran yönetmeliğin iptali için yürütmeyi durdurma davası açan Aydın Veteriner Hekimler Odası kazandı. Meslektaşlarının haklarını ve insanların sağlığını korumak adına böyle bir dava açtıklarını belirten Oda Başkanı Atilla Muharrem Uçmaklıoğlu, “Artık vatandaşlarımızın gıda tüketimindeki güvenlikleri daha iyi sağlanacak.” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 07.01.2014 Tarih ve 28875 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik’in 4. ve 5. maddelerinin iptali ve yürütmenin durdurulması için dava açan Aydın Veteriner Hekimler Odası, davayı kısmen kazandı. Gıda üretim işletmelerinde görev yapacak veteriner, ziraat ve gıda mühendislerinin, ilgili yönetmelik çıkmadan önce oda kayıtları ve sözleşme şartlarının belirlenmesinde odaların etkili olduğunu ve bu şekilde gıda denetimleri ve meslektaşlarının haklarının korunmasının sağlandığını söyleyen Uçmaklıoğlu, veterinerlerin oda kaydı ve denetim zorunluluğunun, işletmelere ek yük getirdiği gerekçesiyle değiştirilmek istendiğini söyledi. Gıda üretimi yapılan yerlerde oda etkinliği olmazsa kaçak ve diplomasız çalışma ortamı doğacağını ve halk sağlığını doğrudan etkileyen gıdaların halk sağlığı açısından en üst boyutlara çıkarak ciddi tehdit oluşturacağına inandıkları için bu davayı açtıklarını belirten Uçmaklıoğlu, "Daha önceden işletmelerde görev yapacak mühendisler için oda kaydı, iş sözleşmesi ve odadan izin belgesi isteniyordu. Şartlar uyuyorsa belge veriyorduk. Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı, bu yönetmelikle bunu kaldırdı, odaları baypas etti. İşletmelere, 'Beyan üzerine çalıştırabilirsiniz' dendi. Beyana dayalı olunca da işletmeler çalıştırmıyorlardı. İşletmeler, mühendislerden veya odadan bu kişinin bu mesleği yapıp yapmadığına dair belge istemiyordu. Kimlik numarası ile işlem yapılıyordu. Bu da sahte diploma ile hileli işler yapmanın önünü açıyordu. Biz halk sağlığı ve meslektaşlarımızın haklarının korunması için yürütmeyi durdurma davası açtık. Danıştay 10. Dairesi, ilgili tüm yönetmeliği değil ancak halkımızın sağlığı ve bizim için çok önemli olan ilgili yönetmelik hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi. Biz doğru olanın bu olduğuna inanıyoruz.” dedi.

İşletmelere getirilen kolaylığın gerekçesinin, mühendislerin çalışma şartlarının işletmelere yük olarak görülmesi olarak kendilerine aktarıldığını ancak halk sağlığının ve meslektaşlarının haklarının korunması için gerekli olduğunu belirten Uçmaklıoğlu, “Bizim, meslektaşlarımızın hangi şartlarda ve nerelerde çalıştıklarını bilmemiz gerekir. Onların haklarını korumak adına bu önemli. Aynı zamanda buralarda denetim yapacak olan mühendislere karşı oda olarak yaptırımımız olduğu için gıda denetimleri daha ciddi yapılacak. Mesleğinin gereğini yerine getirmeyenlere gerekli müeyyidelerin uygulanması lazım, yoksa halk sağlığı çok ciddi tehlike altına girer. Mesleğinin şartlarını yerine getirmeyenleri, gerekirse meslekten men etme yetkimizi de kullanmalıyız.” şeklinde konuştu.