Danıştay, sözleşmeli olarak görev yaparken kadrolu olarak ataması yapılan öğretmene harcırah verilmemesini kanun yararına bozdu.

Anadolu Eğitim Öğretim ve Bilimleri Sendikası sözleşmeli olarak görev yaptığı sırada kadrolu olarak atanan bir öğretmen adına, ataması nedeni ile alamadığı yolluğun ödenmesi istediği ile yaptığı başvurunun reddine ilişkin işlemin iptali ile yolluğun yasal faiziyle birlikte ödenmesi için idare mahkemesine dav açtı. İdare mahkemesi işlemin iptaline ve yolluğun yasal faizi ile birlikte davacıya ödenmesine karar verdi. Daha sonra İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Birinci ilk atamalarda memura harcırah verileceğine ilişkin bir hüküm yer almaması nedeniyle anılan kararın bozulmasına, davanın reddine hükmetti.

İstanbul Bölge İdaresi Mahkemesi Birinci Kurulu’nun aldığı kararın kanun yararına bozulması istemi ile Danıştay’da görüşüldü. Danıştay, davacının sözleşmeli öğretmen olarak görev yapmaya başlamasıyla kamu görevlisi statüsüne girdiğini ve ilk defa memurluğa atanan kişi konumunda bulunmadığını vurguladı. Söz konusu atamadan doğan yolluğun ödenmemesine ilişkin dava konusu işlemde hukuki uyarlık bulunmadığını kaydeden Danıştay, başsavcılığın kanun yararına temyiz istemin kabulüne ve İstanbul Bölge İdaresi Mahkemesi Birinci Kurulu kararının kanun yarına bozulmasına karar verdi.