Saraçoğlu Mahallesi’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın isteğiyle Bakanlar Kurulu tarafından riskli alan ilan edilmesi kararı Danıştay’dan döndü.

Cumhuriyet döneminin ilk toplu konut projesi olma özelliği taşıyan Saraçoğlu Mahallesi’nde Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi Bakanlar Kurulu’nun riskli alan kararını yargıya taşımıştı. Danıştay 14. Dairesi, Saraçoğlu Mahallesi’nin riskli alan olmadığına karar verdi. Bakanlar Kurulu’nun 28.01.2013 günlü 2013/4248 sayılı kararını iptal eden Danıştay 14. Dairesi kararında; davalı idarelerin riskli alan ilan kararını alırken sadece alandaki 3 binaya ilişkin rapor verilmiş olduğunu belirtmesi dikkat çekti. Kararda, “Davalı idarelerin savunmalarında belirttiği rapordaki incelemenin sadece 15, 17, 19 numaralı binalara ilişkin olduğu, yapıların tamamına yönelik bir inceleme bulunmadığı, en son hazırlanan raporda da yapıların hangi yönlerden can ve mal kaybına yol açma riski taşıdığına dair tespitin bulunmadığı.” ifadelerine yer verildi. Danıştay, Ankara 9. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin yaptırdığı bilirkişi incelemesinin raporunu gerekçe gösterdi.

"YAĞMALANMASINI ENGELLEMEK İÇİN YAŞAMASI GEREKİYOR"

Danıştay’ın iptal kararını değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Saraçoğlu Mahallesi’nin afet riski taşımadığını defalarca söyledik. Cumhuriyetin ilk toplu konut alanı olan Saraçoğlu Mahallesi hepimize ait bir değer, hepimiz için soluklanma alanı, kültürel miras. Danıştay’ın kararı Saraçoğlu Mahallesi için ve kent için umut verici. Darısı lojman statüsünün kaldırılarak ekonomiye kazandırılması için açtığımız davaya. Cumhuriyetin çok nadide eseri olan bu alanın yağmalanmasını durdurmak için yaşaması gerekiyor, çocuk ve insan seslerinin yankılanması gerekiyor. Zorunlu tahliyelerle insansızlaştırılarak çöküntü alanına dönüştürülmeye çalışılan Saraçoğlu Mahallesi'ni rantçılara teslim etmeyeceğiz. Bir kez daha yetkilileri göreve ve aklıselime davet ediyoruz.” dedi.