Danıştay 8. Dairesi, Ankara Barosu’nun, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) üniversite sınavında sorulan soruların sadece yüzde 20’sinin yayınlanması yönündeki kararının iptali istemiyle açtığı davayı kabul etti.

Davayı esastan görüşmeye başlayan Danıştay 8. Dairesi, ÖSYM kararının, uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan ve hukuk devletinin vazgeçilmez ilkelerinden olan ‘hak arama özgürlüğü’, ‘adil yargılanma hakkı’ ve ‘mahkemeye başvuru hakkını’ doğrudan veya dolaylı olarak ihlal ettiği sonucuna vardı. Danıştay 8. Dairesi, söz konusu kararın açıkça hukuka aykırı olduğuna ve uygulanması durumunda telafi güç veya olanaksız zararlara neden olabileceğine hükmetti.

Daire kararı başkan Yüksel Öztürk’ün karşı oyu ile oyçokluğu ile kabul etti. Danıştay 8. Dairesi Yüksel Öztürk, uyuşmazlığın görüm ve çözümünün Danıştay Onuncu Dairesi ile müşterek heyet yapılmak suretiyle Danıştay 8. Dairesi’nin görev alanı içerisinde bulunduğu düşüncesiyle çoğunluk kararına katılmadığını bildirdi.