Antalya'da 16-17 Kasım'da yapılacak G20 zirvesi öncesi Serik Kaymakamlığı, barodan skandal bir talepte bulundu. Kaymakamlıktan Antalya Baro Başkanlığı'na gönderilen yazıda, yerli ve yabancı protestocular için kapalı spor salonu ile Serik Polis Merkezi Amirliği'nin geçici gözaltı merkezi yapıldığı belirtilerek, buralarda yeteri miktarda avukat bulundurulması istendi.

Türkiye'de son yıllarda toplumu baskı altına almaya yönelik adımlar atılmaya devam ediyor. Anayasal bir hak olan gösteri ve yürüyüşlere katılanlara yönelik yapılan müdahaleler dozunu gün geçtikçe artırıyor. İnsanlar Anayasal hakkını bile kullanmakta zorlanırken Antalya Serik İlçe Kaymakamlığı'nın buna benzer skandal bir talebi ortaya çıktı. İlçe Kaymakamı Rıfat Altan imzalı olarak Antalya Barosu Serik İlçe Başkanlığı'na G20 konulu talep yazısı gönderildi. Yazıda 16-17 Kasım tarihlerinde Serik ilçesi Belek turizm bölgesinde yapılacak olan G20 Liderler Zirvesi kapsamında 9-18 Kasım tarihlerinde yerli ve yabancı protestocuların gelebileceği belirtildi. Bu kişilerin muhtemel yasa dışı eylemlere katılabileceği belirtilen yazıda şu ifadelere yer verildi: "İlimize gelebilecek yerli veya yabancı protestocuların muhtemel yasa dışı toplumsal olaylara katılmaları ve gözaltına alınmaları nedeniyle Serik ilçesi 100. Yıl Kapalı Spor Salonu'nun ve Serik Polis Merkezi Amirliği'mizin geçici gözaltı merkezi kullanılacağı öngürülmüştür."

Talep yazısının devamında gözaltına alınabilecek erkek ve kadın sayısının fazla olabileceği belirtilerek, "Gözaltına alınan şahısların ifade işlemleri esnasında yeteri miktarda avukatın 24 saat esasına göre ilçe emniyet müdürlüğü ile koordine kurarak gözaltı merkezinde husununu rica ederim." denildi.

BARO BAŞKANLIĞI TALEBİ REDDETTİ

Söz konusu taleple ilgili olarak ise Antalya Baro Başkanlığı tarafından Serik İlçe Kaymakamlığı'na cevap yazısı gönderildi. Yazıda söz konusu talebin yerinde olmadığı belirtildi. 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'na bağlı avukatların gözaltı merkezinde hazır bulundurulmasının savunma bağımsızlığına aykırılık teşkil ettiğini belirtilerek, "İlçe emniyet müdürlüklerince CMK atamalarında kullanılan ve baromuz web sayfasında bulunan 'baro net' sisteminden avukat talep edilmesi halinde söz konusu görevlendirme yapılacaktır. Konuya ilişkin avukatlarımıza da gerekli bilgilendirme yapılacaktır." denildi.

BARO BAŞKANI: BİNLERCE GÖZALTI HAZIRLIĞI YAPILIYOR

Antalya Baro Başkanı Alper Tunga Bacanlı da söz konusu yazıyla gözaltına hazırlık yapıldığını söyledi. Gözaltı merkezlerinin oluşturulmasını da eleştiren Bacanlı, kaymakamlık talebinde binlerce kişinin gözaltına alınacağı yönünde hazırlık yapıldığının anlaşıldığını kaydetti.