1995 yılında 7 sivil ile 1 askerin katledilmesine ilişkin açılan 'Dargeçit JİTEM' davası, güvenlik sebebiyle Adıyaman Ağır Ceza Mahkemesi'ne nakledildi.

Biri asker, 3'ü çocuk 8 kişinin, JİTEM tarafından sorgulanmalarının ardından infaz edilmesinin üzerinden 19 yıl geçtikten sonra 3 ay önce Midyat Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianame, Midyat Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Dargeçit JİTEM davasının başka şehirde görülmesi için Midyat Ağır Ceza Mahkemesi Adalet Bakanlığı'na başvuru yaptı. Yapılan başvuru ardından davanın, güvenlik sebebiyle Adıyaman Ağır Ceza Mahkemesi'ne nakledilmesine karar verildi.

Mardin İnsan Hakları Derneği Başkanı Erdal Kuzu, 1995 yılında 7 sivil ile 1 askerin katledilmesine ilişkin açılan 'Dargeçit JİTEM' davasının güvenlik sebebiyle Adıyaman Ağır Ceza Mahkemesine nakil edildiğini söyledi. Gerçekle yüzleşmeyi reddeden devlet mekanizmasının, aynı zamanda kayıpların faillerine ilişkin davalarda da ‘nakil’ yoluna giderek cezasızlık politikasını bir bütün olarak uyguladığını belirten Kuzu, ”Henüz dava başlamadan, ortada güvenlik problemi olduğuna dair herhangi bir emare yok iken, görevli ve yetkili Midyat Ağır Ceza Mahkemesi yargılamadan kaçınarak, yargılamanın nakli için Adalet Bakanlığı'na başvuru yaptı. Ve davanın Adıyaman’a nakline karar verildi.” dedi.

Kamu görevlilerinin insanlığa karşı işlemiş oldukları suçlarda nakil ile cezasızlık politikasının sistematik olarak uygulandığını ifade eden Kuzu, ”Devlet failleri hala korumakta, kollamaktadır. Nakil ile gerçeğin üstünü örtemezsiniz. Dargeçit cinayetleri JİTEM cinayetidir. Nakil ile bu gerçeğin üstü örtülemez. Bölgede 50’nin üzerinde faili cinayete kurban giden insan var. Bunların akıbeti hala belli değil. Devletin gerçekleri ortaya çıkarması gerekir.” şeklinde konuştu.