Mardin İnsan Hakları Derneği Başkanı Erdal Kuzu, Dargeçit JİTEM davasının başka şehirde görülmesi için Midyat Ağır Ceza Mahkemesi'nin Adalet Bakanlığı'na başvuru yaptığını söyledi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Mardin İnsan Hakları Derneği Başkanı Erdal Kuzu, gerçekle yüzleşmeyi reddeden devlet mekanizmasının, aynı zamanda kayıpların faillerine ilişkin davalarda da ‘nakil’ yoluna giderek cezasızlık politikasını bir bütün olarak uygulamakta olduğunu belirtti. Kuzu, ”Henüz dava başlamadan, ortada güvenlik problemi olduğuna dair herhangi bir emare yok iken, görevli ve yetkili Midyat Ağır Ceza Mahkemesi yargılamadan kaçınarak yargılamanın nakli için Adalet Bakanlığı'na başvuru yapmıştır.” dedi.

"MARDİN’DE 1993-1996 YILLARINDA 52’YE YAKIN VATANDAŞ FAİLİ MEÇHUL CİNAYETE KURBAN GİTTİ"

Kamu görevlilerinin, insanlığa karşı işlemiş oldukları suçlarda cezasızlık politikasının sistematik olarak uygulandığını ifade eden Kuzu, ”Devlet, failleri hala korumakta, kollamaktadır. Nakil ile gerçeğin üstünü örtemezsiniz. İnsan hakları aktvistleri ve kayıp aileleri olarak, davayı göndereceğiniz her yerde size gerçeği anlatmaya devam edeceğiz. Mardin’de 1993-1996 yıllarında 52’ye yakın vatandaş faili meçhul cinayete kurban gitti. Hala bu kayıp insanlardan haber alınamıyor.” şeklinde konuştu.

Dargeçit ilçesinde, 1995 yılında gözaltına alınarak infaz edilen, aralarında çocukların da bulunduğu 7 sivil ile komutanları tarafından öldürülen bir uzman çavuşa ait, hazırlanan ve kamuoyunda “Dargeçit JİTEM” olarak bilinen davanın iddianamesi, 19 yıl sonra Midyat Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. 230 sayfalık iddianamede, mağdur yakınlarının, gizli tanık ve o dönem karakolda görev yapan asker ve korucuların ifadeleri yer alıyor. 8 kişinin JİTEM tarafından insanlık dışı işkencelere maruz kaldıktan sonra öldürülmesine ilişkin iddianameyi hazırlayan savcılık, 8 kişinin öldürülmesinin detaylarına yer verdi.