Diyarbakır Baro Başkanlığı, güvenlik güçlerinin, bazı kişileri gözaltına almak için girdiği apartmanda ikamet eden avukat Mesut Aydın’ı silah dipçiğiyle darp ettiğini, yere yatırıp kötü muamelede bulunduğunu açıkladı.

Barodan yapılan açıklamada, “Ofis semtinde sokağa çıkma yasağı uygulamalarını protesto eden bir gruba polis görevlilerinin müdahalesi sırasında Diyarbakır Barosu üyelerinden Av. Mesut Aydın, güvenlik görevlileri tarafından darp edilmiş, kendisine şiddet uygulanarak gözaltına alınmıştır.” denildi. Açıklamada avukat Aydın’ın bu sırada gazetecilere seslenerek avukat olduğunu ve baroya haber verilmesi biçimindeki isteğinin kamera kayıtlarına da yansıdığını belirtti.

Avukatın silahlı polislerce yere yatırıldığı görüntüleri de paylaşan Diyarbakır Baro Başkanlığı, “Protestocu yurttaşlara yapılan aşırı sert müdahale sırasında, aynı yerdeki bir binada ikamet eden üyemiz Mesut Aydın’ın tanıdığı bazı kimselere de aşırı şiddet uygulanmasına polis görevlilerine sözlü şekilde itiraz etmesi üzerine, kendisini avukat olarak tanıtmasına ve herhangi bir mukavemette bulunmamasına rağmen silah dipçiği ile darp edilmiş, yaralanmış, yere yatırılarak kötü muameleye maruz kalmıştır. Avukat Aydın’a yapılan fiziki darp ve şiddet tıbbi muayene ile de kayıt altına alınmıştır. Birçok gazetecinin tanıklık ettiği uygulama sırasında meslektaşımız gazetecilere seslenerek avukat olduğunu ve baroya haber verilmesi biçimindeki isteği kamera kayıtlarına da yansımıştır.” denildi.

Açıklamada, Dağkapı semti Şeyh Said Meydanı'na yakın bir yerde ikamet eden Diyarbakır Barosu stajyer avukatlarından Hazım Bozkurt’un da sokağa çıkma yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle gözaltına alındığı, 8 saat boyunca elleri kelepçelenerek tutulduğu ve bu halde özgürlüğünün kısıtlandığı vurgulandı. Açıklamada, olayı kınayan Baro Başkanlığı, avukat ve stajyer avukatlara yapılanların gayrı insani olduğunu kaydetti.