Sultan II. Abdülhamit tarafından kurulan Darülaceze, 120. kuruluş yıl dönümünü kutladı. Kutlama programına İstanbul Valisi Vasip Şahin ile TÜRGEV Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Erdoğan da katıldı.

Darülaceze'deki Sadıka Sabancı Spor Salonu'nda dün düzenlenen kutlama programında, Darülaceze sakinlerinin yaptığı '120 yıl 120 suret' konulu resim sergisi de açıldı. Programa; İstanbul Valisi Vasip Şahin, TÜRGEV Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Erdoğan, Darülaceze Başkanı Dr. Aylin Çiftçi, II. Abdülhamit'in 4. kuşak torunu Abdülhamit Kayıhan Osmanoğlu, Darülaceze sakinleri, Yeşilçam emektarları ile sanat, edebiyat ve sinema dünyasından çok sayıda kişi katıldı.

Darülaceze Başkanı Çiftçi, “Biz bu yıl edebiyat sohbetleri, sanatçı buluşmaları, tarih sohbetleri, resim alanı buluşmaları, Darülaceze sakinleriyle fotoğraf etkinlikleri ve özel günlerle ilgili birbirinden değişik temada, yine bu çatı altında birçok program düzenleyeceğiz.” diyerek tüm duyarlı insanları bu etkinliklere katılmaya davet etti.

Vali Vasip Şahin de, Darülaceze’nin günümüze kadar gelip, yardıma muhtaç olanlara kapılarını açmasını II. Abdülhamit’in uzak görüşlü bir devlet adamı olmasına bağladı. Şahin, “Darülaceze kuruluşunun üzerinden 120 yıl geçmesine rağmen toplumumuza hizmet etmeyi sürdürüyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla İstanbulumuza Anadolu ve Avrupa yakalarında olmak üzere 2 tane daha Darülaceze temeli atılmıştır. Ben bu iki eserin de şimdiden milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Bizim kadim medeniyetimiz aslında vakıf üzerine kurulmuştur. Hükmettiğimiz topraklarda devlet yatırımından ziyade daha çok vakıf yatırımı olarak; okul, spor salonları, sağlık tesisleri ve kervansaraylar gibi yapılar hayata geçirilmiştir. Aslında geriye baktığımızda sadece Allah’ın rızasını kazanmanın ön planda olduğu yapılar, aslında milletimize hiç yabancı değildir.” dedi.

Çağan Irmak ve ekibinin katkılarıyla hazırlanan “Hayat Okulu” isimli 3 kamu spotunun da program içinde gösterildiği programda hatıra fotoğrafı çektirildi.

1895 yılında II. Abdülhamit Han'ın fermanı üzerine Sadrazam Halil Rıfat Paşa tarafından Okmeydanı'nda 27 bin metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen ve kurulduğu günden bu yana kimsesiz, yoksul ve darda kalanlara yuva olan Darülaceze, halen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde çalışmalarını sürdürüyor.