Başbakan Ahmet Davutoğlu, şoför esnafıyla bir araya geldi. Şoförlere müjde veren Davutoğlu, “Ticari taksi, hatlı minibüs, servis aracı, özel halk otobüsünüzü 2016 yılı sonuna kadar yenilerseniz ÖTV’nizi biz ödeyeceğiz. 1 seferliğine değil, 2016 sonuna kadar yenilemeniz halinde ÖTV’niz bizden.” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara Ticaret Odası Kongre Merkezi'nde şoför esnafı ile buluştu. Toplantıda konuşan Davutoğlu, esnaf geleneğinin kültürün ana omurgası olduğunu söyledi. Ahi Evran Haftası’nda esnaf geleneğini bir kez daha andıklarını ifade eden Davutoğlu, “Diğer esnaflarımız sabah 5'te besmeleyle sabit mekanı açarlar. Ama şoför esnafımızın mekanı her an hareket halindeki bir mekandır. Şoför esnafımızın her lokması tamamıyla helaldir. İnsanlar evlerine girer gibi taksiye bindiklerinde, minibüslerine bindiklerine bilirler ki, onun şoförü evin herhangi bir ferdi gibi itina gösterecektir.” diye konuştu.

Şoför esnafının 3 hususiyetinin dikkatini çektiğini belirten Davutoğlu, şunları kaydetti: “Birisi emanet. Sizlere insanlarımızın mallarını, canlarını emanet ediyoruz. Siz bu emanete hep sahip çıktınız. Hangi iş topluluğu, hangi toplumsal kesimi bu derece halkla iç içedir. Sizler emanetin hakkını veriyorsunuz. Sizin hakkınızı vermek de bizim için bir görevdir. Yine ikinci önemli kavram, mahremiyet. Bir gün içinde nelere şahit oluyorsunuz. Bazen arkada oturan bir hanım ve bey arasındaki aile sırlarına, bazen şahsi sırlara. Belki bazen iki siyasi oturuyor onların sırlarına. Şoför esnafı mahremiyete de özen gösterir, kimsenin sırrını herhangi bir yerde açmaz. Sizler sır küpüsünüz. Bir başka hususiyetiniz var ki, her siyasinin bunu göz önüne alması lazım. Emanet, mahremiyet, vaziyet. Sizler memleketin vaziyetinin radarlarısınız. Memlekette durum iyiye mi gidiyor? Vaziyet kötü mü en iyi siz hissedersiniz.”

“VAZİYETİN RADARLARI ŞOFÖR ESNAFIMIZDIR”

"Toplumsal refah varsa insanlar taksiye biner, eğer toplumsal refah varsa insanlar toplu taşıma araçlarında huzurla dolaşırlar." diyen Davutoğlu bazı rakamlar paylaştı. Başbakan Davutoğlu, otomobil satışları itibariyle 2002 yılında 91 bin otomobil satışı olduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti: "Geçen sene 587 bin, aynı şekilde buzdolabı 2002’de 1 milyon 88 bin satılmış. 2014’te 2 buçuk milyon. Çamaşır makinesi 824 bindi, 2 milyon. Cep telefonu 23 milyondu, şimdi 72 milyon. Öyle bir refah seviyesine ulaşıldı ki neredeyse her bir vatandaşımız, küçük çocuklara, bebeklere dahi bir cep telefonu düşecek kadar yaygın kullanım içinde. Bunların hepsi toplumsal refahın artışıyla ilgili. Türkiye’nin her ilindeki turizm faaliyetleri. Turizm gelirimiz 12 milyar dolardı, şimdi 34 milyar dolar. Aradaki fark bu. Esnaflarımızın kullandığı krediler yüzde 50’lerden yüzde 4’lere, 5’lere indi. Ama bazı alanlarda kredi faizlerini sıfırladık. Burada bu salonda bu seneki kredi faiz sübvansiyonlarını 700 milyon liraya çıkardığımızı ilan ettiğimizde bütün esnaflarımız büyük bir coşkuyla karşıladı. Yine burada yol olmaya yüz tutmuş mesleklerle ilgili olarak faizsiz kredi sözünde bulunmuştuk ve hemen uygulamaya geçmiştik. Yine 3 yıllık ustalık belgesi olanlara dükkan açmaları halinde yine faizsiz kredi uygulamasına geçtik. Şoför kardeşlerim vaziyet iyi mi vaziyet? Sizler vaziyet iyi diyorsanız bırakın başkaları neyi konuşursa konuşsun. Vaziyetin radarları şoför esnafımızdır.”

“BİR SEFERLİĞİNE DEĞİL, 2016 SONUNA KADAR YENİLEMENİZ HALİNDE ÖTV’NİZ BİZDEN”

Başbakan Davutoğlu, şoför esnafına müjdelerini de şu şekilde açıkladı: "Bir, ticari taksi, hatlı minibüs, servis aracı, özel halk otobüsünüzü 2016 yılı sonuna kadar yenilerseniz ÖTV’nizi biz ödeyeceğiz. 1 seferliğine değil, 2016 sonuna kadar yenilemeniz halinde ÖTV’niz bizden. Son teknoloji ile donanmış güvenli araçlarda hizmet vereceksiniz, araç stokunun yenilenmesiyle vatandaşlarımız bu konforda istifade edecekler. 2'nci müjdemiz, vatandaşlarımızın canları sizlere emanet ama şoför esnafımızın canları da bize emanet. Bir takım saldırılara maruz kalıyoruz. Bu şiddeti engellemek üzere araçlarınıza takılacak kamera ve GPS sistemlerinin bedelini vergiden düşürüyoruz. Özellikle GPS sistemiyle gidilecek yere hem en uygun güzergahtan en verimli şekilde gideceksiniz hem de araçlarınız izleneceği için güvenlikle seyri sefer edeceksiniz. 3'üncü müjde, temiz, düzenli ve sağlıklı dinlenme yerleri, durak kulübeleri sektörde hızla yayılacak. Bu konuda yerel yönetimlere gerekli desteği sağlayacağız. 4'üncü müjde, kanuni yapısal değişiklikler gerçekleştirecekler. Bu çerçevede özel halk otobüsleri tanımı 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na eklenecek. 5'incisi, minibüsçülerimizin motorlu taşıt vergisi ile ilgili sorununu kanuni değişiklik ile çözeceğiz. 6, metro ve raylı sistem taşımacılığı yapılan güzergahlarda, servis taşımacılığının kaldırılacağına dair söylentiler ya da açıklamalar geçersizdir. Metro ve raylı sistem tabi yaygınlaştırılacak. Metro ve raylı sistemle mümkün olduğu kadar en az aracın trafikte olmasını sağlamaya gayret edeceğiz. Ama diğer taraftan okullarımızın servis kültürü, servislerdeki yakın muhabbet hepimizin malumudur. Bu konudaki uygulamada da gerekli düzenlemeleri yapacağız. İnşallah bu 6 müjde dışındaki konularda da gerekli çalışmaları yapacağız."