Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul'un iki yakasını Boğaz'ın altından birleştiren ve motorlu araçların kullanacağı Avrasya Tüneli'nde düzenlenen törene katıldı. Su altında yapılan 3.342 metrelik tünel bölümünün tamamlanması nedeniyle düzenlenen törende işçiler, çalışanlar ve proje yetkililerine hitap eden Davutoğlu, "Asya ve Avrupa kültürlerini birleştiren bir milletin temsilcileri olarak bir kez daha tarihe mühür vuruyoruz. Toplamda 14.6 kilometrelik, Göztepe Kazlıçeşme projenin deniz altından geçilen 5.4 kilometrelik bölümünün doğrudan su altında olan 3 bin 342 metrelik tünelini bugün geçmiş olduk.

Davutoğlu, Çatladıkapı'daki şantiye merkezinde düzenlenen törene eşi Sare Davutoğlu ile birlikte katıldı. İstanbul Valis Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da katıldı. Törenle iki yakayı birleştiren bağlantının yapılmasının ardından işçilere ve şantiye görevlilerine hitap eden Davutoğlu, tünelin yapımından duyduğu memnuniyeti anlattı. Davutoğlu, "Asya ve Avrupa kültürlerini birleştiren bir milletin temsilcileri olarak bir kez daha tarihe mühür vuruyoruz. Toplamda 14.6 kilometrelik, Göztepe Kazlıçeşme projenin deniz altından geçilen 5.4 kilometrelik bölümünün doğrudan su altında olan 3 bin 342 metrelik tünelini bugün geçmiş olduk. Geçen sene tünele indiğimde yapılan çalışmalardan büyük ümit duymuştum. Bu ümidimizi boşa çıkarmayan proje yetkilerine, mühendislere teşekkür ediyorum. Çünkü tüneli planlanandan 6 ay önce geçmiş oldular." dedi.

'SİSMİK BİLEZİKLERLE KORUNACAK'

Projeye ilişkin istatistiki bilgiler de veren Davutoğlu, "Büyük bir proje dedim. Milim milim, şaşmaz bir iradeyle çalışan mühendislerimiz bunu gerçekleştirdiler. 100 dakika süren yolculuğu 15 dakikaya indirebilmek için bu çalışmalar yürütülüyor. Huzur ve güven içinde seyahat için bu çalışmalar yürütülüyor… Bir deprem anında ne tür tedbirler alınacak diye sormuştuk. Sismik bileziklerle 500 yıllık ve 2 bin 500 yıllık periyotlarda gerçekleşebilecek en yüksek depreme karşı hizmet dayanıklılığı, sadece can güvenliği değil hizmet dayanıklılığı olan bir projenin gerçekleşmiş olduğunu görmekten büyük mutluluk duyuyorum. Artık dünyanın her yerinde olduğu gibi bizde de Türk mühendislerin yaptığı güvenli tünellerin, güvenli projelerin üstünden, içinden geçiyor olmak hepimize güven verecek, huzur verecek." ifadelerini kullandı.

'DELİK DEŞİK EDİLMEK DURUMUNDA KALDI'

İstanbul'un trafik nedeniyle olumsuz etkilendiğini de belirten Davutoğlu şöyle devam etti: "İstanbul dünyanın en güzel mekanına sahip bir şehir. Bu şehrin trafik nedeniyle nasıl delik deşik edilmek durumunda kaldığını veya şehrin yer üstünde nasıl etkilendiğine hepimiz şahidiz. Trafik kaçınılmaz bir zorunluluk hayatımızda. Ulaşım hepimizin günlük hayatımızın önemli bir parçası. Ama şimdi bu tünelle birlikte günde 130 bin araç, yani normalde bugün yer üstünde seyahat eden 130 bin araç yer altından çok daha kısa bir sürede hedefe ulaşacak ve bu yolla da şehirde hem trafik rahatlayacak, hem de çevre kirliliği anlamında da olumsuz etkilenmelerden uzak kalınacak. Bu, İstanbul şehrinin güzel siluetinin ve güzel atmosferinin korunması bağlamında da son derece önemli katkı sağlayacak... Marmara, Boğaziçi ve tabii çevreyi korumak bizim gelecek nesillere bir borcumuz. Kendi rahat ve konforumuz için eğer gelecek nesillerin çevresinden, çevre imkanlarından taviz vermeye başlarsak bu onlara bıraktığımız mirasın başından etkilenmesi sonucunu doğuracak olumsuz bir yaklaşım olurdu. Ferhat bir aşkla dağları delmişti, biz bir aşkla iki kıtayı birleştiriyoruz. İki kıtayı aşkla birleştiriyoruz. Allah bu tüneli, bu yolu ileride kullanacak olanları hep muhabbetle birbirine kavuşanlardan eylesin ve kazısız belasız eylesin."