Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul’da Nevruz programında yaptığı konuşmada çözüm sürecinin ne pahasına olursa olsun başarıya ulaşacağını söyledi.

Ahmet Davutoğlu, Abdi İpekçi Spor Salonu'nda yaptığı konuşmada çözüm sürecine ilişkin değerlendirmeler yaptı. Dönemin Başbakanı Erdoğan'ın 2005'yılında Diyarbakır'da yaptığı konuşmasını hatırlatan Davutoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanımız Diyarbakır’da konuşma yaptıklarında Türkiye’de bir çok demokratik hak yoktu. O konuşmada Sayın Cumhurbaşkanımız yeni bir dönemin önünü açtı. Bu ülkede kültürü, etnik mezhebi dolayısıyla kimseye herhangi bir şekilde ayrımcılık yapılmayacağının net ve açık ifadesini ortaya koydu. Demokratik açılım dedik, milli birlik ve kardeşlik dedik, şimdi çözüm süreci diyoruz. Hepsi ile gerçekleştirmek istediğimiz şey açıktır. Şiddeti, nefreti ebediyyen toprağa gömüp, bu bahar gününde topraktan yeşeren çiçekler gibi muhabbet çiçeklerini gençlerimizin arasına kutlu bir mesaj olarak iletmek. En önemli hedefimiz budur. Çözüm süreci behemahal ne pahasına olursa olsun mutlaka başarıya ulaşacaktır.” şeklinde konuştu.

Nevruz'un bütün insanlığın bayramı olduğunu vurgulayan Davutoğlu, “Bugün bir partinin Ankara’da, başka bir partinin Diyarbakır’da yaptığı gibi sadece bir mahalleye dönerek söylemiyoruz. Nevruz bütün insanlığın bayramıdır diyoruz. Nevruz, Türklerin, Kürtlerin, Acemlerin, bütün kadim halkların bayramıdır diyoruz. Hz. Nuh’un gemisine binen her kavmin bayramıdır diyoruz.” ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, şöyle konuştu: "Bahar ile birlikte öyle bir dönem başlasın ki hepimiz benlik davasını bırakalım. Benlik davası üzerine inşa edilen düşmanlıklara bir son verelim. Bugün Çözüm Süreci’ne bakışta iki yaklaşım var. Bir yaklaşım bütüncül bir şekilde büyük resmi görerek yol almaya çalışan bir yaklaşım. Bu, Cumhurbaşkanımızın 2005’te yaptığı konuşmadan bu yana bizim benimsediğimiz yaklaşımdır. Büyük resmi görüyoruz, büyük resim bize diyor ki Türkler ve Kürtler ve bu toprakların bütün kadim halkları ezelde kardeştiler, ebette de kardeş olacaklar. Bu büyük resim diyor ki ortak kaderimiz adına omuz omuza verelim. Bu resim diyor ki bir daha milletin arasına fitne sokulmaması için Ortadoğu’daki halklar arasına sokulan fitnelerin son bulması için Türkiye ayağa kalksın diyor.”

Çözüm sürecine ilişkin diğer yaklaşımı eleştiren Davutoğlu, "Diğer yaklaşım ise parçacı, konjonktürel, günlük yaklaşımlarla Çözüm Süreci’ne bakmaktır. Sürekli taktik manevralarla Çözüm Süreci’ne yaklaşmaktır. Buradan çağrıda bulunuyoruz, herkes bu meseleye, kardeşliğimize, dirliğimize, birliğimize katkıda bulunmak isteyen herkes önce ve sadece büyük resmi görerek ortak bir hedefe kilitlensin. Kimse taktik manevralarla Çözüm Süreci’ni günlük siyasete alet etmesin. Türkiye’nin Batı’sına, ortasına, kuzeyine giderek birtakım düşmanlıkları körüklemesin. Türkiye’nin doğusuna, güneydoğusuna giderek 6-7 Ekim olayları gibi yeni şiddet çağrıları yapmasın.” dedi.