Başbakan Ahmet Davutoğlu, çözüm sürecini başkası için ayarlamadıklarını bu süreçte bildikleri doğrularla yürümeye devam edeceklerini söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Üsküdar'daki Nev Mekan Kafe'de üniversite öğrencileriyle buluştu. Buluşmada öğrencilerden gelen soruları cevaplandıran Davutoğlu çözüm süreciyle ilgili bir soru üzerine, “Çözüm süreci bizatihi kendisi değil, sonuçları ile değerlendirilmelidir. Bakın 2002’de biz iktidara geldiğimizde bir anne hapishanedeki oğlunu ziyaret etse Kürtçe konuşamazdı. Ahmet Kaya’nın Kürtçe türküleri dinlenemezdi. Tezgah altında gizli gizli satılırdı Kürtçe kasetler. Halbuki Kürtçe, Türkçe gibi İngilizce gibi Arapça gibi onurlu ve bu halkın bir kısmının her gün kullandığı bir dil. 2002’de biz iktidara geldiğimizde olağanüstü hal vardı… Siyasi otorite değil, askeri sıkı yönetimle normal hal arasında bir durum. Bunları kaldırdık. Ve o günden bu güne Türkiye’de büyük reformlar yapıldı. TRT Kürdi, şimdi düşünün o yasaklar kalktığı gibi Kürtçe bir yayın kanalı oluştu.” dedi.

Çözüm süreci kapsamında gerekli hakların verilmesi konusunda terör örgütünün istismar edebileceği başka bir şeyin kalmadığını savunan Davutoğlu "Terör örgütü bir ara bu gerekçeleri istismar ediyordu. Şimdi istismar edeceği bir şey kalmadı. Demokratik hakların tümü verildi ve bunları terör örgütü veya birileri istediği için değil. İnandığımız için verdik. Bizim inancımıza göre kavmiyetçiliğin her türü red edilmiştir. Dolayısıyla biz çözüm sürecini başkasına ayarlamadık, kendi doğrularımızla yürüdük yürümeye devam edeceğiz. Ama birsi bunu istismar edip teröre yöneldiği zaman da sizlerin geleceğe için 1970’li ve 90’lı yıllarda yaşadığı çatışmaları yaşamaması için de her türlü tedbirleri alacağız. Hiç merak etmeyin. Size kan ve şiddetle beslenen bir ülke değil muhabbetle ümitle beslenen bir ülke bırakacağız inşallah.” diye konuştu.