Başbakan Ahmet Davutoğlu, gençlere nasihatlerde bulundu. Gençliğin tarihin öznesi olması için tarihin aktığı bir coğrafyada yaşaması gerektiğini anlatan Davutoğlu, “Biz bu ülkede halkın bize verdiği yetkiyi kullanırken tek bir gencin dahi düşüncesi dolayısıyla, kıyafeti dolayısıyla, inancı dolayısıyla, etnik geçmişi dolayısı ile korkmasını istemiyoruz.” dedi.

Ahmet Davutoğlu, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen ‘Başbakanımız Gençlerle Buluşuyor’ etkinliğine katıldı. Burada gençlere seslenen Davutoğlu, tarihi bilgiler vererek nasihatlerde bulundu. “Bir gençlik tarih içinde özne olmak tarih içinde ağırlığını hissettirmek isterse tarihin aktığı bir coğrafyada yaşaması lazım.” diyen Davutoğlu, Anadolu, Trakya, Rumeli, Kafkaslar, Karadeniz, Akdeniz, Hazar, Körfez gibi coğrafyaların içinde, tarihin aktığı bir coğrafyada. Tarih burada şekillenmiş, burada şekilleniyor, burada şekillenecek. Bu coğrafyada yaşayan gençliğin gelecekle ilgili çok güçlü bir vizyonu olması lazım.” şeklinde konuştu.

Tarih idraki olmadan gelecek idraki olmayacağını kaydeden Davutoğlu, “Osmanlı’ya savaş açanların, Osmanlıcayı yabancı dile gibi görenlerin Selçukluyu anlamayanların ‘Cumhuriyet’i inşa edeceğiz’ fikrini öne sürmeleri, temelsiz bir çatı inşa etmek gibidir. Biz tarihi süreklilik içinde Selçuklu’nun, Osmanlı’nın ve Türkiye Cumhuriyeti’nin birbirinin devamı olduğu bir tarihi çizginin takipçileriyiz.” ifadelerini kullandı.

Tarihi süreci anlatırken darbelere de değinen Davutoğlu, şunları söyledi: “12 Eylül silindir gibi geçti gençlerimizin üzerinden, hepimizin üzerinden. 60’lı 70’li yıllardaki arayışın önünü kesti. Diyarbakır hapishanelerinde Kürtleri dizayn etmeye çalıştı. Mamak’ta Ülkücüleri dizayn etmeye çalıştı, Metris’te solcuları, İslamcıları herkesi… “