Başbakan Ahmet Davutoğlu, Hakan Fidan’ın milletvekilliği aday adaylığından çekilmesini değerlendirerek, “Cumartesi gecesi kendisiyle görüştüm. Tekrar görevine dönme yönündeki kanaatini, arzusunu aldım, milletvekilliği aday adaylığından çekilme yönündeki. Aday adaylıktan çekilse, adaylıktan çekilse ya da seçime girip kaybetse dahi öncelikli olarak herkesin göreve dönme hakkı vardır.” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu Meclis’te basın mensuplarının sorularını cevapladı. Davutoğlu, bir gazetecinin Hakan Fidan’ın milletvekilliği aday adaylığından çekilmesiyle ilgili soru sorması üzerine "Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı her mevkide ve makamda olursa olsun milletvekilliği aday adaylığı için başvurabilir. Aynı şekilde 298 sayılı kanunun ilgili maddesine göre de aday adaylığından vazgeçme konusunda o kanunda zikredilen yargı mensupları ve Türk Silahlı Kuvvetleri dışında herkes aday adaylığından vazgeçip görevine devam edebilir. Bu genel bir ilkedir. Sayın Hakan Fidan benim de sayın cumhurbaşkanımızın da aldığı görevleri hakkıyla yapması bağlamında takdir ettiğimiz bir devlet adamıdır, bürokrattır. Dolayısıyla milletvekili aday adaylığı söz konusu olduğunda kendisine bu izni vermiş olduğumuz gibi bu adaylığı çekmek istediğinde de aynı şekilde kendisinin kararına saygı duyarak dün itibariyle hem bu talebini kabul ettim. Nasıl ayrılırken benim imzamla ve tek imzayla bu işlem gerçekleşmişse dün de aynı şekilde olur vererek görevine iade etmiş olduk." ifadelerini kullandı.

“SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZLA BU KONUDA HERHANGİ BİR GÖRÜŞ AYRILIĞI YOKTUR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Hakan Fidan konusunda görüş ayrılığı yaşayıp yaşamadığını değerlendiren Davutoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımızla benim aramda bu konuda herhangi bir görüş ayrılığı veya farklı kanaatlere dayalı yaklaşımlarla bir temeli yoktur. Her zaman istişare ederiz. Eğer farklı kanaatler varsa bunlar da bu istişarelerde açılır. Dün göreve atanması konusunda da sayın cumhurbaşkanıyla bir istişare yaptık. Sayın Hakan Fidan bir ay önce, iki ay önce nasıl bizim için kıymetli bir bürokratsa bugün de görevini hakkıyla yapacağına inandığımız kıymetli bir bürokrattır. Bu konuda spekülasyon yapmanın da bir karşılığı yoktur.” şeklinde konuştu.

Davutoğlu şöyle devam etti :”Sayın Hakan Fidan ile ilişkimiz benim Başbakan Başdanışmanlığı döneminden itibaren o zamandan beri kendisini yakından takip eden, aldığı görevi hakkıyla yapan bir bürokratımızdır. Tabi ki kanaatlerini paylaşır. Ama bu tür görevlerde bulunan kişilerin kendileriyle ilgili aldıkları kararlara saygı duyarım. Pazar günü Amerika dönüşü kendisi randevu istedi. Cumartesi gecesi kendisiyle görüştüm. Kanaatini aldım. Tekrar görevine dönme yönündeki kanaatini arzusunu, milletvekilliği aday adaylığından çekilmedeki. Aday adaylığından çekildikten sonra, adaylıktan çekilse ya da seçime girip kaybetse dahi öncelikli olarak herkesin göreve dönme hakkı vardır. Benim kanaatim de bu görevi hakkıyla yapmakta olduğu için ertesi günü pazar günü sayın cumhurbaşkanımızla da bir istişare, pazartesi günü görevine iade kararını imzaladım.

Hakan Fidan’ın yorulduğu için görevi bıraktığı iddiaları hakkında konuşan Davutoğlu şunları söyledi :”Hakan Fidan’ın ağzından böyle bir şey duymadım. Hepimiz her zaman devlet görevi esnasında çok büyük çabalar sarf ederiz. Sayın Hakan Fidan da bu görevleri zor dönemlerde ifa etti. Yorulmuş olduğu hissine kapılsaydı herhalde dün göreve iade yazısını imzalarken tümüyle izin isterdi. Böyle bir izin istemedi, büyük bir aşkla görevine devam edecek.”