Başbakan Ahmet Davutoğlu, Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde meydana gelen patlamayla ilgili, “Kimde herhangi bir ihmal söz konusu olmuşsa bunun da gereği yapılır.” dedi.

Başbakan Davutoğlu, Suruç’ta yaşanan saldırının ardından Çankaya Köşkü'nde ilgili yetkililerin katılımı ile yaptığı değerlendirme sonrası basın mensuplarının sorularını cevapladı. "Saldırıda Suriye rejiminin parmağı olduğu ihtimalini düşünüyor musunuz?" sorusuna Başbakan Davutoğlu, “Bu saldırının eğer canlı bomba ise Kobani’de de o anda gerçekleşen bazı patlamalar da söz konusu olduğunda DEAŞ ihtimali güçleniyor. Nihai bir hüküm verecek noktada değiliz. Reyhanlı saldırısında da olduğu gibi başta farklı görüntü içinde olmakla birlikte rejimle irtibatlar açık bir şekilde ortaya kondu. Elimizdeki bulgulardan hareketle söylüyorum. Bunun canlı bomba olma ihtimali yüksektir ve bu çerçevede de DEAŞ başta olmak üzere bütün ihtimaller güvenlik birimlerimiz tarafından araştırılıyor. Kimlik tespiti yapıldığında durum daha da netleşecektir. Kim yapmış olursa olsun bu saldırı Türkiye’ye dönük bir saldırıdır.” cevabını verdi.

Saldırıda istihbarat boşluğunun olup olmadığı ve HDP'lilerin açıklaması konusunda ise Davutoğlu, şunları söyledi: ”Bir güvenlik ve istihbarat açığı varsa onun için bütün soruşturma yapılır. Kimde herhangi bir ihmal söz konusu olmuşsa bunun da gereği yapılır. Ama daha olayın ilk aşamasında bunu söylemek doğru değil. Ama şunu açık bir şekilde ifade etmek isterim. Olay olduktan kısa bir süre sonra olayı yapan saldırganlardan daha çok hükümeti ve AK Partiyi suçlamak sorumsuzluktur. Tam da bu saldırıyı yapanların ekmeğine yağ sürmektir. Paris’te DEAŞ militanları saldırı yaptı. O anda Paris’teki siyasi aktörlerin ilk işi hükümeti suçlamak mı oldu. bazılarının niyeti üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek ise yani bu olayı istismar ederek daha önce örnekleri olduğu gibi daha büyük şiddet sarmalına yönelmekse buna karşı da bütün halkımızı sorumlu davranma konusunda çağrıda bulunmamızın sebebi odur. Partimize dönük yapılan ithamlar gerçek dışıdır. Herkesten daha çok Türkiye DEAŞ terörüne karşı tedbir almıştır.”

'TÜRKİYE’DE ÖZEL GÜVENLİK DİYE BİR HUSUS YOKTUR'

HDP yetkililerine de bu saldırıya karşı sergiledikleri tutumu Adıyaman’daki saldırıda da sergilemelerini beklediklerini kaydeden Başbakan Davutoğlu, “Açıklamanın ikinci bölümü daha vahimdir. Türkiye’de özel güvenlik diye bir husus yoktur. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bütün sınırları içinde her bir santimetre karesinde güvenliği meşru güvenlik birimleri sağlar. Meşru güvenlik birimleri dışında kim kendisinden menkul bir tedbir almaya kalkarsa güvenlik birimlerimiz gerekli tedbirleri alır. Bir daha 6-7 Ekim olaylarının yaşanması gibi bir duruma izin vermeyiz. Bu konuda da herkesi duyarlı ve sorumlu davranmaya davet ediyorum. Türkiye ne Suriye’dir ne Ukrayna’dır ne de herhangi bir başka ülkedir. Güvenlik birimleri tedbiri alırken de vatandaşın etnik kimliğine mezhebi kimliğine siyasi ideolojik kimliğine bakmaz.” ifadelerini kullandı.

"IŞİD’in daha önceki saldırılarına bakacak olursak bu bir misilleme olabilir mi?" sorusuna ise Davutoğlu, şu cevabı verdi: “Türkiye DEAŞ’ın ve benzer örgütlerin Türkiye içinde tehdit oluşturması için her zaman tedbir almıştır almaya da devam edecektir. Bu tedbirlerin bir rahatsızlık doğurduğu da mutlaka aşikardır. Misilleme dediğiniz tutum bağlamında söylüyorum. Sınırda alınacak tedbirlere gelince bunlar daha da artırılarak sürdürülecek. Ama bütün vatandaşlar şunu göz önüne alması lazım ki Türkiye’nin etrafında şu anda bir çok ülkenin yaşadığı istikrarsızlıklar Türkiye’deki iç huzuru etkileyecek mahiyete dönüşebiliyor. Onun için Türkiye’de kamu güvenliğini esas almak lazım diyoruz.”