Başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmelerine ilişkin ''Hiçbir ön yargı ve ön kabulümüz yok. Hiçbir ön şartımız yok. Hükümet etmenin gerektirdiği bütün ana unsurları muhtevi konuları görüşmeye hazırız. Sadece hükümetle ilgili olmayan hususları bütün bu tartışmaların dışında tutmak gerektiğini düşünüyoruz. Başta Cumhurbaşkanlığı makamı olmak üzere.'' dedi.

Davutoğlu, Yenikapı Şehir Parkı'nda partisinin il başkanlığı tarafından düzenlenen iftar programına katıldı. Burada konuşan Davutoğlu, 7 Haziran seçimlerinin koalisyonu zaruri kılan bir tablo çıkardığını belirterek, ''7 Haziran seçimleri AK Parti'yi yüzde 41'le en büyük parti olarak tekrar Türk siyasi tarihine bir başarı hikayesi olarak yazmış olmakla birlikte koalisyonu, hükümet ortaklığını ve uzlaşmayı bir şekilde zaruri kılan bir tablo da ortaya çıkardı.
Biz bunun gereğini ilk andan itibaren farkettik. 7 Haziran akşamından itibaren duruma süratle intibak ederek o günden bugüne söylemimizi de, siyasetimizi de bu yeni tabloya göre şekillendirdik. O günden bugüne Allah'ta, millette, sizlerde şahitsiniz ağzımızdan herhangi bir siyasi liderle ilgili veya başka siyasi partilere oy vermiş kitlelerle ilgili en küçük bir olumsuz ifade çıkmadı. Hiçbir zamanda çıkmayacak. Ne senaryolar getirdiler bir ay içerisinde ülkeyi şu blok, karşı blok diye ayırmaya kalkışanlar oldu siyasetçilerimiz arasında. Ben şunlarla hiç görüşmem diyenler oldu. Ben şu koalisyon formülüne veya şu görüşmeye tamamıyla kapalıyım diyenler oldu. Bütün bunlara karşı biz hep Ak Parti olarak biz herkesle görüşmeye hazırız herkesle gönül açıklığı içinde istişare etmeye hazırız dedik.'' ifadelerini kullandı.

'Yarın koalisyon görüşmelerine sayın Cumhurbaşkanımızın verdiği görevle inşallah başlayacağız' diyen Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: ''Kadir Gecesi gününde bu hayırlı yolculuğa çıkacağız. Buradan bütün siyasi partilerimize seslenmek istiyorum. Ben onların misafiri olduğum her anda siyasi nezaket ve siyasi basiret feraset duyguları içinde götüreceğimiz bütün teklifleri, düşüncelerimiz, kanaatlerimizi açık yüreklilikle ve bu ülkenin sadece Başbakanlık görevi sorumluluğunu almış bir vatandaş olarak değil bütün diğer vatandaşlarla eşit haklara sahip bu ülkeye en derinden bir aidiyet hisseden bir kardeşiniz olarak bunları konuşacağız. Ümit ederim ki aynı yaklaşımı diğer parti başkanlarından da görürüz. Ve yine ümit ederim ki en kısa zamanda Türkiye'de herkesin mutmain olacağı bir formülle, bir yöntemle bir usulle üslupla yeni hükümeti kurarız. Bütün çağrımız zaman kaybına sebebiyet vermeyecek şekilde karşılıklı anlayış içinde bu hükümeti oluşturmaktır. Hiçbir önyargı ve ön kabulümüz yok. Hiçbir ön şartımızda yok. Hükümet etmenin gerektirdiği bütün ana unsurları muhtevi konuları görüşmeye hazırız. Sadece hükümetle ilgili olamayan hususları bütün bu tartışmaların dışında tutmak gerektiğini düşünüyoruz. Başta Cumhurbaşkanlığı makamı olmak üzere. Bu görüşmeleri hiç vakit kaybetmeden başlatıp inşallah çarşamba gününe kadar üç siyasi parti ile de görüşmelerimizi yapacağız.''