AK Parti İstanbul İl Teşkilatı’nın düzenlediği toplantıda konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti’nin seçim beyannamesi olan Yeni Türkiye Sözleşmesi ‘nden söz etti. Davutoğlu, diğer parti liderlerine de seslenerek, “Bu seçim dönemine girerken fikirlerimiz vizyonlarımız ideallerimiz mukayese edilsin. Siz de kendi sözleşmenizle ortaya çıkın, ya bizim ortaya koyduğumuz sözleşmeye siz de imza atın, eleştirecek yönü varsa çıkıp eleştirin, ama kesinlikle negatif ve hakarete dayalı bir seçim kampanyası yürütmeyin. “dedi.

Ahmet Davutoğlu, AK Parti İl Teşkilatı’nın Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlediği aday tanıtım toplantısına katıldı. Burada partililere seslenen Davutoğlu, partisinin seçim beyannamesi olan Yeni Türkiye Sözleşmesi’nden bahsetti. Çarşamba günü açıklanan sözleşmenin detaylarını anlatan Davutoğlu, “Bizzat kaleme aldığım bu sözleşmede hedefimiz, vatanımızın her köşesindeki bütün vatandaşlarımızla yeni bir ahitleşmenin, Teşkilat’ı Esasi’den, 1921’den bu yana, daha önceki asırlardan ama en önemlisi Malazgirt’ten bu yana bu aziz milletin toprağında onurla yaşayan bütün vatandaşlarımızın o kutsal emanetini geleceğe taşıyacak bir sözleşmeyi kamuoyuna taktim ettik. Diğer liderlere, Kılıçdaroğlu’na Bahçeli’ye Demirtaş’a dönüp ‘bizim vizyonumuz burada ülkeyle vatandaşlarımızla ilgili temel ilkelerimiz burada. İnsan onuru, özgürlükler, tarihtaşlık diyoruz. Vatandaşlık diyoruz, yeni bir anayasa diyoruz. Etkin bir yönetim için başkanlık sistemi diyoruz. Yeni bir dönemde insan odaklı kalkınma diyoruz. Vizyoner ülke Türkiye diyoruz.’ Onlara da şunu sorduk: ‘Siz de kendi sözleşmenizi ortaya koyun. Kendi taahhüdünüzü ortaya koyun ama Kılıçdaroğlu gibi notere giderek değil, milletin huzuruna çıkarak bu ülke ve bu vatanla ilgili gelecek vizyonunuzu ortaya koyun’ dedik. Bütün bu kampanyada güzel bir şey oldu. Kemal Kılıçdaroğlu’na millet demeyi öğrettik. İlk defa millet dedi. Şimdi tekrar çağrı da bulunuyorum. Bu seçim dönemine girerken fikirlerimiz vizyonlarımız ideallerimiz mukayese edilsin. Siz de kendi sözleşmenizle ortaya çıkın, ya bizim ortaya koyduğumuz sözleşmeye siz de imza atın, eleştirecek yönü varsa çıkıp eleştirin, ama kesinlikle negatif ve hakarete dayalı bir seçim kampanyası yürütmeyin.” İfadelerini kullandı.

Yeni Türkiye Sözleşmesi’nin özetinin fasikül şekline getirileceğini anlatan Davutoğlu, “Beyannamemizi oluşturan fasikül şeklinde projelendirilmiş özetlerini de kamuoyu ile paylaşacağız. Yeni Türkiye sözleşmesi Türkçe, İngilizce, Arapça, Kürtçe ve değişik dinlerde yayınlanarak vizyonumuzu ortaya koyan bir belge olacak.” şeklinde konuştu.

AK Parti iktidarı döneminde Türkiye’de çok önemli gelişmeler yaşandığını savunan Davutoğlu, Yeni Türkiye Sözleşmesi çerçevesinde yapılacak olanlarla ilgili de şunları söyledi: “Biz iktidara geldiğimizde nitelikli yatak sayısı oranı yüzde 6 idi. İnsan onuruna saygı önce sağlıkla ortaya konur. Şimdi Türkiye ortalaması nitelikli yatak sayısı yüzde 43. Yeni dönemde, bu oranı yüzde 90’a çıkaracağız. Artık ranzalarla yan yana oturulmuş büyük hastane odaları olmayacak. İnsan onuruna odaklı siyaset anlayışımızın bir sonucu olarak en iyi şartlarda tedavi gördüğü hastanelere sahip olacağız. 35 yeni şehir hastanesi kuruyoruz iki tanesi de İstanbul’a Sağlıktaki başarıyı dünyaya taşıyacak şekilde sağlık turizmini öne çıkaracağız.

Türkiye’de 2002 de ortalama eğitim süresi sadece 5,4 yıldı. Şimdi 7,8 yıl. İnşallah önümüzdeki 4 yıl içinde bu oranı 14.7’ye yani iki misline çıkarmayı düşünüyoruz., Fatih Porjesi ve eğitimde yaptığımız devrimlerle inşallah önümüzdeki dönemde eğitimde tam anlamıyla Türkiye’nin kalkınmasına katkıda bulunacak nitelikte mesleki formasyonu almış yepyeni bir gençliği inşa edeceğiz.

Açıkladığım yargı stratejisi ile yargıyı yeniden tümden yapılandıracağız. AK Parti iktidara geldiğinde bütün kapalı adliye salonlarının toplamı 569 bin metrekare idi. Bizim dönemde buna 3 milyon metrekare adliye kapalı alanı ilave edildi. Yeni hedefimiz önümüzdeki dönemde bu kapalı alanı 6 milyon metrekareye çıkaracağız.”

‘YARGIYI TEMİZLEYECEĞİZ’

Davutoğlu, konuşmasında yine ‘paralel’ vurgusu yaptı. Yargıda farklı yapılanmalar olduğunu iddia eden Davutoğlu, “Adliyelerde de vatandaşlarımız girdiğinde ben burada gerçek anlamda hukukla muhatap olacağım diyeceği şartları gerçekleştireceğiz. İnsan onuruna aykırı bir şekilde vatandaşlarımıza öyle veya böyle yargıda ayrımcılık yapmaya dayanan tavırlar sergileyen hiçbir yapılanmaya izin vermeyeceğiz. Artık Türkiye’de kamu bürokrasisinde de yargıda da bu hain çetenin, paralel yapılanmanın izlerine rastlanmayacak.”