AK Parti İstanbul İl Teşkilatı’nın düzenlediği toplantıda konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, bundan sonra ‘millileşme’ kavramını sık sık zikredeceğini söyledi. Seçim beyannamesinde yer alan projelerin başına ‘milli’ kelimesini koyarak anlatan Davutoğlu, Devlet Bahçeli’ye de seslenerek, “Milli olmak milliyetçilikten bahsetmekle olmaz” dedi.

Ahmet Davutoğlu, AK Parti İl Teşkilatı’nın Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlediği aday tanıtım toplantısına katıldı. Burada partililere seslenen Davutoğlu, partisinin seçim beyannamesi olan Yeni Türkiye Sözleşmesi’nden bahsetti. Davutoğlu, seçim beyannamesinde yer alan projeleri anlatırken ‘milli’ vurgusu yaptı.

“Beyannamenin bir başka yönü var ki; millileşme.” diyen Davutoğlu, şunları söyledi: “Önemli bir kavram olarak zikrediyorum. Bundan sonra da sık sık zikredeceğim. Önümüzdeki dönemde beyannamemizde yer alan bazı projelerden hareketle sizlerle paylaşmak istiyorum: İlk milli muharip uçak 2023’te Türkiye semalarında uçacak. Projeyi onayladık tasarım aşamasına geçiyoruz. 2013’te Türkiye’nin semalarında bütün dost ülkenin semalarında bizim milli muharip uçağımız uçacak.

2019’da bunun bir ön aşaması olarak milli eğitim uçağımız Hürkuş uçmaya başlayacak. İlk defa milli bölgesel yolcu uçağını en geç 2022-2023’e kadar inşa etmiş olacağız. Yani yüzde yüz Türk yapımı. Cumhurbaşkanımızın üzerinde çok durduğu milli ve yerli otomobil en kısa zamanda yapılacak. Bunun için her türlü teşvik verilecek. Ülkelerin bağımsızlığının teminatı haberleşmedeki bağımsızlığıdır. İlk milli haberleşme uydusunu önümüzdeki dönemde devreye sokacağız. İlk defa burada açıklıyorum: Bakanlar Kurulu’nda bütün çalışmaları tamamladık, Meclis’e sevk etme aşamasındayken yasama dönemi bitti. Seçimden sonra çıkaracağımız ilk yasalardan birisi milli uzay ajansının kurulmasıdır. Sadece semalarda değil, uzayda da rekabet eden bir Türkiye’ye şahit olacağız. Milgem, milli gemi projesi, milli gemi, milli denizaltı..."

Çanakkale zaferinin kutlamalarında komutanların kendisine Türk yapımı gemileri gösterdiğini anlatan Davutoğlu, “12 yıl önce hayal bile edilemezdi bunlar. Stratejik Derinlik’i yazarken savunma sanayii bölümünde ağladığımı hatırlarım. Çünkü o günlerde Türkiye kendisine hibe olarak verilen tankların modernizasyonu için İsrail’e muhtaç durumdaydı. Tarih önünde millet önünde söz veriyoruz. Bir daha kendi tankımızı kendi gemimizi uçağımızı yapmak için hiçbir namerde değil, merde dahi muhtaç olmayacağız.” dedi.

BAHÇELİ’YE YÜKLENDİ

Konuşmasında MHP Lideri Devlet Bahçeli’yi hedef alan Davutoğlu, “Biz milli olmayı yerli olmak olarak görüyoruz. Biz milli onuru bu aziz milletin namerde muhtaç olmamasında görüyoruz. Buradan Bahçeli’ye sesleniyorum. Milli olmak milliyetçilikten bahsetmekle olmaz. Milli olmak, senin döneminde İMF kapılarında birkaç yüz milyon dolar borç dilenmekle olmaz. Milli olmak sizin döneminizde Amerikan Kongresi’nden izin beklemekle olmaz. Milli olmak milli savunma sanayii ile olur.” şeklinde konuştu.

AP VE PAPA’YA: ÇARPIK ZİHNİYETLİ

Davutoğlu, Ermeni soykırımı iddiaları çerçevesinde Avrupa Parlamentosu ve Papa’ya da yüklendi. Davutoğlu, “Birileri Osmanlı’dan nefret edebilir. Avrupa Parlamentosu ya da Papa, ya da onun gibi düşünen çarpık zihniyetler bu millete hakaret etme yoluna gidebelir. Dün AP başkanına da söyledim. Bu İstanbul tarih boyu her sığınana kapılarını açmıştır. Endülüs’te Müslümanlar ve Yahudiler kılıçtan geçirilirken, Müslümanları Kuzey Afrika’ya taşıyanda da oradan gelen Yahudileri İstanbul’da en iyi şartlarda ağırlayan da Osmanlı kültürüdür

‘MİLLİ AŞI ÜRETECEĞİZ’

Davutoğlu, sağlıkta da millileşmeye gidileceğini belirterek, “Savunma sanayinde millileşme bizim dönemimizde oldu ama yeni hedeflerimizde bir başka boyut daha var. Sağlıklı nesiller milli aşı ile milli ilaçla korunabilir. Sağlık Bakanlığı’na brifing için gittiğimde orada sunulan projeler arasında önce biz niye milli aşı üretmiyoruz diye sordum. Geleceğimizin teminatı olan nesilleri milli aşı ile aşılayacağız. Milli ilaçlarla tedavi göreceğiz.” dedi.