Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dağlıca saldırısında şehit düşen 16 asker için Çankaya Köşkü'nde düzenlediği basın toplantısında ‘’23 Temmuz günü kendileri ile yaptığımız güvenlik zirvesinde terör örgütünün saldırıları karşısında alacağımız tedbirleri ele alırken söylediğimiz gibi o dağlar o teröristlerden temizlenecek. Ne olursa olsun temizlenecek bu kadar. Bu ülkenin dağları, ovaları, yaylaları, şehirleri teröristlere terk edilmeyecek.’’ dedi.

Genelkurmay Başkanlığı Hakkari'nin Dağlıca bölgesinde dün gerçekleştirilen saldırıda 16 askerin şehit olduğu, 6 askerin de yaralandığı açıklamasının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu basın toplantısı düzenledi.

Sözlerine ‘’Kanlarını bu vatan için döken bütün şehitlerimize ve dün şehit olan 16 kahraman askerimize Allah'tan rahmet diliyorum.’’ diye başlayan Davutoğlu, şunları kaydetti:

“7 Haziran seçimlerini, son derece demokratik bir şekilde yaptıktan ve bu seçimlerin neticesinde milli iradenin tecellisiyle birlikte yeni bir döneme adım atma kararlılığını yaşadıktan sonra ülkemiz, bilinçli bir şekilde dışarıdan ve içeriden odakların desteklediği eş zamanlı bir terörist saldırısı ile karşı karşıya kalmıştır. 7 Haziran seçimleri sonrasında terör örgütü çözüm sürecini sona erdirdiğinin silahlı ayaklanmanın başladığına dair açıklamalarla zaten ilk sinyallerini vermişti. 24 Temmuz'dan bu yana bütün güvenlik birimlerimize Türkiye’nin neresinde olursa olsun terör örgütlerinin tümünün tasfiyesi için kuvvetli bir siyasi iradeyle talimat verilmiştir. Her şeyden önce bunun bilinmesi gerekir. O günden bugüne aldığımız kararlarla birlikte birbiri ile tamamlayan adımlar atılmıştır. Kapsamlı bir operasyon yürütülmüştür. Her şeyden önce bölücü terör örgütünün Kuzey Irak'ta lojistik depoları, karargahları ilk 3-4 gün içinde güçlü bir darbeyle tasfiye edilmiştir. Arkasından o günden bugüne gelen hava harekatı ile de Kuzey Irak’taki bölücü terör örgütünün bütün mevzilerine dönük kapsamlı ve etkin bir operasyon yürütülmüştür. Kuzey Irak’taki operasyonla eş zamanlı olarak, bu sefer şehirlerimizde odaklanan, şehirlerimizde halkımızın huzurunu yok etmek üzere mihrak ve odak oluşturan unsurlara karşı da son dönemde de Cizre’de gördüğünüz gibi kapsamlı operasyonlara başlanmış, Hakkari ve Şemdinli’de başarılı operasyonlarla önemli kazanımlar elde edilmiştir.

Dün gerçekleşen operasyonlar 2 Eylül'de başlamış ve 2 Eylül’den itibaren Yüksekova ve çevresinde terör örgütünün yuvalandığı mevziler dönük olarak kapsamlı bir operasyon yürütülmüştür. Burada hedef açıktır kamu düzeninin ve meşru emniyet güçlerinin hakimiyetini tesis etmek. Hedef açıktır, özellikle bu bölgede Kamışlı, Yüksekova, Dağlıç hattındaki karayolunun emniyetini teminat altına alıp oradaki vatandaşlarımızın huzur içinde seyahat etmelerini sağlamak. Bu operasyon kademeli şekilde ilerleyerek Sarp dağların yamaçların ve derin vadilerin olduğu Dağlıca bölgesinde doğru adım adım gelinmiştir. Dün itibariyle operasyonlarda, bu yolun emniyet altına alınması için mayın tarama çalışması esnasında, güvenlik birimlerimiz önce bir silahlı saldırıya uzun namlulu silahla, arkasından da mayınlı saldırılara muhatap olmuş, anında da cevaplar verilmiş, dün itibariyle bu çatışmalar aralıksız devam ederek bugüne kadar sürmüştür."

ŞEHİT DÜŞEN ASKERLERİMİZE ULAŞILMIŞ VE TAHLİYE EDİLMİŞTİR

Güvenlik birimlerinin sabah saatlerinde özel komando birlikleriyle takviye edilerek, derin vadide bulunan karayolu üzerindeki alanı kontrol altına alarak dünkü çatışmalarda şehit düşen kahraman askerlere ulaşılıp tahliye edildiğini belirten Davutoğlu, şunları söyledi: “Onlar bu ülkenin huzuru için canlarını feda ettiler. Ailelerine sabrı cemil niyaz ediyorum. şunu da ifade etmek isterim, böyle dönemlerde dünyanın her yerinde teröre karşı birlik en temel ilkelerden biridir. Hangi ülke terör saldırısıyla muhatap olmuşsa, toplumun her kesimi omuz omuza vermiştir. Bugünlerde aradığımız, askerlerimizin görmek istediği şey, terörle mücadele konusunda milletimizin omuz omuza vermiş olmasıdır. Şu anda da operasyon yürümektedir. Dün de operasyonları yakından takip etmekle birlikte, şehit haberlerini alır almaz Ankara’ya intikal ettik ve gece bir güvenlik zirvesinde ele aldık. Birkaç hususun altını çizmek istiyorum. Güvenlik güçlerimizin kahramanca mücadele etmesine dua ile destek veren, onları yüreğinde hisseden aziz milletimize teşekkürü bir borç biliyorum. Eğer milletimizin desteği olmasaydı, etrafımızdaki ülkelerde görüldüğü gibi derin toplumsal çatlaklar yaşanabilirdi. Bilelim ki, bizim askerimiz, milletimizin bağrından çıkmıştır. Bu ülkenin çocukları bu ülkeyi sonuna kadar koruyacaktır. Omuz omuza veren Doğulu, Güneyli, Batılı, Trakyalı o çocukları bir kez daha rahmetle anıyorum. 16 kardeşimiz arasında Türkiye’nin her tarafından kardeşlerimiz var. Kürtçe ağıtlar yakıldı, Türkçe ağıtlar yakıldı, camiden cemevinden kalkanlar oldu. Hepsinin arkasında anneleri babaları ‘vatan sağolsun’ dediler. Her biriyle yüreğimize ateş düştü.’’

BU ÜLKENİN DAĞLARI, ŞEHİRLERİ TERÖRİSTLERE TERK EDİLMEYECEK

“Bu ülkenin dağları, ovaları, yaylaları, şehirleri teröristlere terk edilmeyecek” diyen Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: "Eğer bir ateş karşısında el ele, omuz omuza vermezsek, birbirimizle gereksiz tartışmalar içine girmek gibi küçük hesabın içinde olursak, emin olunuz bu şehitlerin huzuruna çıkamaz. Milletimiz dün operasyonların ilk şehit haberlerinin alındığı vakitten bugüne kadar, gece niyazda ve duada ve oraya ulaşmaya çalışan özel kuvvetlerimiz de her türlü fedakarlığa hazır şekildeydiler. Hepsinin, emniyet birimlerimizin, askerlerimizin, jandarmalarımızın gözlerinden öpüyorum. Onların fedakarlıklarını görmeyenleri de lanetliyorum. Bütün bu operasyonlarda, bir an dahi tereddüt etmeden, her zaman en üst komuta kademesinden en alt birimlere kadar büyük fedakarlıklarla çarpışan kardeşlerimizin yürüttüğü çalışmaları yakından takip ettik. Bir tarafta polisimiz, askerimiz varken, diğer tarafta milletimiz dua ederken maalesef dün akşamdan bu yana özellikle sosyal medya üzerinden bir kara propaganda yürütüldü ki milletimizin birliğini bozmak için. Teröre karşı hep beraber mücadele ederken bu kara propagandaya karşı da omuz omuza vermek zorundayız. Nice sayılar üretildi sadece milletimizin moralini bozmak, silahlı kuvvetlerimizin moralini bozmak için. 3. mesajım bu kara propagandanın odağı olan terör mihraklarına ne yaparsanız yapın, terörle mücadelede olan karalılığımızdan bizi geri döndüremiyeceksiniz.

Biraz önce Genelkurmay Başkanı'mızdan detaylı bilgiler aldık. 23 Temmuz günü kendileri ile yaptığımız güvenlik zirvesinde terör örgütünün saldırıları karşısında alacağımız tedbirleri ele alırken söylediğimiz gibi, o dağlar, o teröristlerden temizlenecek. Ne olursa olsun temizlenecek bu kadar. Bu ülkenin dağları, ovaları, yaylaları, şehirleri teröristlere terk edilmeyecek. Acımız büyük ve derin. Aziz şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Dün ve bugün o dağlardan teröristlerin temizlenmesi için hava harekatı dahil her türlü çaba gösterilmeye devam edecek. Bu konuda başlatılan mücadelenin sonuna kadar gidileceğinden kimsenin tereddütü olmamalı.’’