PKK'nın 2013 Mayıs'ta silah bırakma sözünü verdiğini söyleyen AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Silahları bırakın dedik. 2013 Mayıs’ında bırakacaklardı. Türkiye'yi terk edeceklerdi silahlı unsurlar.. Yaptılar mı? Niçin bırakmadılar? Bu memlekette silahlı mücadele ile bir şey elde etmek mümkün mü? Siz silaha, teröre teslim olur musunuz?" diye konuştu.

Davutoğlu, Muş'ta partisinin düzenlediği mitingde konuştu. Davutoğlu'na eşi Sare Davutoğlu, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de eşlik etti. Belediye Meydanı'nda düzenlenen mitingde konuşan Davutoğlu, HDP'nin öz kürtçe adı altında kürtçeyi katletmeye kalktığını öne sürdü. HDP'nin, Kürtleri kendi tarihinden, dininden ve imanından koparmak için Kürt ulusalcılığı yaptığını savunan Davutoğlu, "Diyanet ile uğraşıyorlar. Aslında Malazgirt’ten bu yana gelen o birliği yıkmaya çalışıyorlar." ifadelerine yer verdi.

2002 yılında yola çıkarken Malazgirt’ten bu yana devam eden o birlik için yola çıktıklarını söyleyen Davutoğlu, "Muş, ayaktaysa Malazgirt ruhu ayakta demektir, Türkiye ayakta demektir." diye konuştu. Bir zamanlar ana dilde halay çekmenin, türkü söylemenin bile yasak olduğunu anlatan Davutoğlu, "Bu yasakları kim kaldırdı?" diye sordu. "Demokrasi ile silah yan yana olmaz" diyen Davutoğlu şöyle konuştu: "Terör ile barış yan yana olmaz. HDP bir yol ayrımındadır. Ya terör, ya barış dilini kullanacaklar. Siyaset yapacaklarsa, dağdan insinler barışı konuşsunlar. Ama silaha ve baskıya yönelirlerse buna ne biz ne Muşlular için verir. 6-7 Ekim olaylarını birlikte yaşadık. Bu yol çözüm süreci yoludur. Kim ne yaparsa yapsın biz yola çıktık mı kimsenin dediğine bakmayız. Çıktığımız yolu nihayete vardırırız. Alparslan'ın Selahattin Eyyubi'ninattığı tohumu bir çınar gibi büyüteceğiz. Bu çınarı budamak isteyenleri, bu çınarın dalları arasına fitne sokmak isteyenleri engelleyecek miyiz? Bu topraklar ezeli ve ebedi kardeşlik toprağı olacak mı? 90’lı yılların acılarını siz çektiniz. En iyi siz bilirsiniz. Şimdi köyler, meralar herkese açık. Barış lalesi egemen olsun. Bütün Türkiye’ye sesleniyorum Muş’un lalesi, simgesi hakim olsun."

BAŞBAKAN, ANNESİ İÇİN FATİHA İSTEDİ

Çözüm sürecinin sadece demokrasi için değil ekonomi için de önemli olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Muş’ta 2002 yılında 3 ambulans vardı. Şimdi kaç ambulans var biliyor musunuz? 29. Her ilçeye 6 ambulans. Biz burada mitingi yaparken şu dağların tepesinde kar var. Eskiden Toroslarda öyleydi. Bu kardeşinizin annesi Toroslar’dan merkeze yetişemedi. Hayatını kaybetti. Ona da burada bir Fatiha bahşedersiniz. Bu bayrağın altında yaşayan herkes, bizim devletimizin, hükümetimizin şefkat elinin himayesindedir. Hiçbir hastamız dağda bayırda kalmayacak." ifadelerine yer verdi.

PKK, NİÇİN SİLAH BIRAKMADI?

PKK'ya silahları bırakma çağrısı yaptıklarını anlatan Davutoğlu, "Silahları bırakın dedik. 2013 Mayıs’ında bırakacaklardı. Türkiye'yi terk edeceklerdi silahlı unsurlar.. Yaptılar mı? Niçin bırakmadılar? Bu memlekette silahlı mücadele ile bir şey elde etmek mümkün mü? Siz silaha, teröre teslim olur musunuz? İşte seçime gidiyoruz. Gelin özgürce yarışalım. Ne istiyorsanız söyleyin. Konuşun, söyleyin ama silahı terk edin. Diyarbakır annelerinin acısın yüreğimde hissediyorum. Çözüm Süreci partilerin değil milletin meselesidir." açıklamasında bulundu.