Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Ümit ederim bir daha kimse ilk geceden ‘biz bu oyunda yokuz’ demez. Bunu diyen kendisini siyaset dışına iter." dedi.

Başbakan Davutoğlu, AK Parti genel merkezinde 8. Genelensek Büyükelçiler iftar programına katıldı. İftar sonrası konuşan Davutoğlu, TBBM seçimlerinin bazı şeyleri gösterdiğini ifade ederek “7 Haziran’dan sonra sanki seçimi onlar kazanmış gibi, sanki yüzde 41 oy alan biz değilmişiz de ana muhalefet partisiymiş gibi ana muhalefet lideri sayın Kılıçdaroğlu, herkese başbakanlık dağıtmaya bir kısmını kendi alıp, bir kısmını şu kadar yıl başkası yapsın diyerek, teklifler içinde başbakanlığı kendisi takdir etmeye kalktı. Bunlar doğru tavılar değil.” diye konuştu.

Davutoğlu, Kılıçdaroğlu’nun herkesin oyunu toplayarak bir bloktan bahsettiği ve bizim yüzde 1 oyumuzu kendisine yazarak yüzde 41'i unuttuğu için bunların doğru olmadığını söyledi. Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “Bugünkü TBMM’deki tablo gösterdi ki Türkiye’de blok siyaseti bitmiştir. Kim bloktan bahsederse şu blok şu bloka karşı derse kaybeder. Türkiye’de artık ilke siyaseti vardır. İlkeli davranan kazanır. Biz Meclis başkanlığını ilkeli davrandığımız için kazandık. Tek başına Meclis başkanlığını alamayabilirdik. Eğer bu korku ve tereddütle yanlış yollara tevessül etseydik alamazdık. Ama 258 oy sabit bir kararlılıkla yoluna devam etti ve karşı blok iddialarında bulunanlar bu iddialarının üzerlerine çökmüş olduğunu gördüler. Biz kendilerine gittiğimizde dilimiz uzlaşmacı bir dil olacak. Hep beraber yeni bir hükümet oluşması için gayret sarf edeceğiz. Umarım bu ülkede hiç kimse bir daha bloktan bahsetmez.”

'ÜMİT EDERİM BİR DAHA KİMSE SEÇİMİN İLK GECESİNDEN KAPILARI KAPATIP BİZ BU OYUNDA YOKUZ DEMEZ'

“Ümit ederim bir daha kimse seçimin ilk gecesinden kapıları kapatıp biz bu oyunda yokuz demez. Biz bu oyunda diyen kim olursa olsun kendini siyaset alanının dışına iter, kaos hesabı yapanların ekmeğine yağ sürülmüş olur.” diyen Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hepimiz aynı geminin içindeyiz, hepimiz bu oyunun bir parçası olmak durumundayız. Yine ümit ederim ki bir parti yüzde 13’ü yakaladığı için dünyada neredeyse büyük bir zafer kazanmış iddiasında HDP ve temsilcileri gelirler silahla demokrasi arasında net bir tercih yaparlar. Şiddet ile barış arasında net bir tercih yaparlar. Dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir demokratik ülkede hatta demokrasinin yeterinde yerleşmediği ülkelerde dahi kimse demokrasi ile silahların aynı ayna olacağı iddiasında bulunamaz.”

'HDP YETKİLİLERİNE SESLENİYORUM: SİLAHLARI TOPRAĞA DEĞİL, MAGMAYA GÖMELİM'

HDP yetkilileri için sınav vakti olduğunu ifade eden Davutoğlu, HDP yetkililerine çağrıda bulundu. Davutoğlu, “Bu Meclis başkanlığı seçiminden sonra çıkıp demeliler ki artık silahları toprağa değil, yere değil, magmaya gömelim bir daha bu ülkede silahlı bir mücadelen yana silahla bir şeylerin elde edilebileceği kültüründen uzak duralım. Bazı uluslararası çevrelerin, bazı dost ülkelerin dahi bu partinin başarısının için bir takım yorumlarda bulunduklarını biliyorum.” ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, “Nasıl herhangi bir Avrupa ülkesinde silah ile demokrasinin terör faaliyeti ile demokratik süreçlerin yan yana bulunması mümkün değilse herhangi bir ülkede bu söz konusu olduğunda bu faaliyetlere karşı ortak bir dayanışma içindeysek herkesin şimdi bu çevrelere karşı da net bir tercihte bulunma çağrısı yapmak sorumluluğu vardır. Ya terör ya demokrasi, ya silah ya barış. Bu çerçevede ana muhalefet partisine çağrımız açıktır birlikte her tülü konuyu konuşmaya hazırız. MHP’ye aynı şekilde bu görüşmelerde aynı şekilde bu görüşmelerde her türlü ihtimale açık olmaları çağrısında bulunuyoruz. Yükselen bir tansiyon siyasi gerilim içinde değil ülkenin geleceği ile ilgili sakin bir suhuletli bir çözüm için düşünme vaktinin geldiğini söylüyoruz. HDP’ye ise çağrımız daha net özgürlüklerin konusunda tutumları açık olmalı, terör faaliyetlerine karşı da net bir tavır sergileyebilmeliler.” diye konuştu.