Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, katılımcı demokrasiyi esas alan yeni bir anayasa yapacaklarını belirterek, "Artık Türkiye, bu bölgelerde ve Türkiye’de zulümler yapmış olan 12 Eylül Anayasası ile idare edilmeyecek. Siyasi Partiler Kanunu’nda acilen değişiklikler yapacağız. Seçim barajını düşüreceğiz, cemevlerine hukuki statü kazandıracağız." dedi.

Diyarbakır'da düzenlenen mitingde halka seslenen Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Türkleri ve Kürtleri tarih boyunca hiçbir gücün birbirinden koparamadığını ifade etti. Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dinimiz, kıblemiz, geçmişimiz, kaderimiz bir, geleceğimiz bir ve beraber. Sıkıntılarımız yok mu, elbette var. Hatalar olmadı mı geçmişte, elbette oldu. Bu sorunların hepsine çözüm getirme iradesi, kardeşlik bağlamında bizdedir. Bu sıkıntıların hepsini birlikte aşacağız. Bu ülkede hiçbir yara kanamaya devam etmeyecek. Huzurumuza kasteden kim olursa olsun adalete hesap verecek. 12 yaşındaki Fırat’ı, çorbacıda çalışan garip Şeyhmus’u, Erzincan’da Makbule Teyze’yi katledenler mutlaka hesap verecekler."

"SİLAHLAR SUSSUN DİYE YAPTIKLARI ALDATMACA ÜZERİNE ONLARA OY VERDİLER"

HDP’ye oy veren vatandaşlara seslenen Başbakan Davutoğlu, "7 Haziran’a giderken bunlar size dedi ki ‘çözüm için, barış için bize oy verin’ dediler. Onlar da sivil siyaset güçlensin, terör bitsin, silahlar sussun diye yaptıkları aldatmaca üzerine onlara oy verdiler. Bunlar 7 Haziran’dan sonra sizin amacınıza, iradenize uygun hareket etmediler, hukukunuzu korumadılar, oyunuza sahip çıkmadılar, barışa sahip çıkmadılar, savaş ilan ettiler, iç savaş diyerek çağrıda bulundular. Sizin desteğinizi kardeşliğimiz, huzurumuz üzerinde ameliyat yapmak için kullandılar. Yabancı bazı istihbaratçıların, birtakım kirli odakların, paralel yapıların sesine kulak verip, bu ülkede kaos çıkarmak için kullandılar. 8 Haziran’dan başlayarak her gün ayaklanma çağrısı yaptılar.” diye konuştu.

"EŞ BAŞKANLARDAN TÜRKİYE’NİN BİRLİĞİ BERABERLİĞİ İÇİN BİR SES DUYDUNUZ MU?"

HDP Eş Başkanları’ndan Türkiye’nin birlik ve beraberliğine yönelik bir ses duyulmadığını ifade eden Ahmet Davutoğlu, sözlerine şöyle sürdürdü: “HDP seçmenlerine sesleniyorum; siz çözüm karşıtları zayıflasın diye oy verdiniz, onlar çözüm karşıtlarına güç aktardılar. Desteğinizi özerklik oyunu, kantonculuk oynamak, hendek kazmak, çocuk yaştaki sokak çetelerine hakimiyet için kullandılar. 7 Haziran’dan bu yana Allah aşkına siz, bu eş başkanlardan, Türkiye’nin birliği beraberliği için bir ses duydunuz mu? Çocukları katledenlere karşı bir söz duydunuz mu? “

Davutoğlu, “Şimdi Türkiye’de her şey açıkça konuşulabiliyorken, her şey paylaşılabiliyorken artık silahın bir manası olur mu, şiddetin bir manası olur mu, nefret dilinin bir manası olur mu, bu halk gücünü sandıkta göstermek istiyor. Kimse bu halka namlu doğrultmasın. O namluyu kırarız, bu dağları temizleriz. Bu halk geleceğini hendeklerde değil sandıklarda arıyor." şeklinde konuştu.

"YENİ BİR ANAYASA YAPACAĞIZ"

Türkiyeyi, 78 milyon insanın tamamının kendisini mutlu hissettiği, kendine ait hissettiği, adil, özgür, huzurlu ve güçlü bir Türkiye’yi birlikte inşa edeceklerini ifade eden AK Parti Genel Başkanı, şöyle devam etti: "Demokratikleşme, özgürlükler ve haklar konusunda kararlılığımızı asla kaybetmiyoruz. İnşallah Türkiye'ye yakışan, özgürlükçü, katılımcı demokrasiyi esas alan yeni bir anayasa yapacağız. Artık Türkiye, bu bölgelerde ve Türkiye’de zulümler yapmış olan 12 Eylül Anayasası ile idare edilmeyecek. Bütün meselelerin çözüm yerinin Meclis ve siyaset kurumu olduğunu herkes bilecek, hazmedecek. Siyasi Partiler Kanunu’nda acilen değişiklikler yapacağız. Seçim barajını düşüreceğiz. Cemevlerine hukuki statü kazandıracağız.

"ONLARIN MESELESİ KÜRT ÇOCUKLARININ OKUMAMASI"

Kürt çocuklarının belirli kesimler tarafından okumamasının istenildiğini iddia eden Ahmet Davutoğlu, “Okullar açıldı, okullarda çocuklarımıza bedava kitap verdik, tablet verdik, memnun musunuz? Peki onlar ne yaptı? Gittiler, çocukların okuyacağı okulları yaktılar, onların meselesi Kürt çocuklarının okumaması, bunlar Kürt çocuklarının okumasını istemiyor, yetişmesini istemiyor, sadece birilerinin talimatı ile dağa çıkarılmalarını, orada ölmelerini istiyor bunlar, biz ise huzurlu bir gelecek kurmak istiyoruz." diyerek sözlerini tamamladı.