Başbakan Ahmet Davutoğlu, Şah-Fırat Operasyonu sırasında Suriye Ulusal Koalisyonu'nun verdiği destek için teşekkür etti. Davutoğlu, "Bundan sonra da Süleyman Şah ve onun mekanı sizlere emanettir, sizler ve sizlerin yetimleri de bizlere emanetsiniz." dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suriye Ulusal Koalisyonu ve Geçici Hükümet üyelerini kabulünde açıklamalarda bulundu. Suriye halkının bütün kesimleriyle son 4 yılda özgürlük taleplerinde bulunduğunu belirten Davutoğlu,"Bunlar hiçbir zaman şiddete dönüşmemiştir. Birçok halkın hak ettiği onurlu bir yaşam için çabalarda bulundu. Bizimde bütün çabalara rağmen Suriye rejimi hak ettiği barışçıl cevabı vermektense son yüzyıl içinde çok nadir gördüğümüz bir çatışmayı tetikledi. Halkın ne kadar büyük bir katliamla karşılaştığını gördüğümde çok büyük bir ıstırap çekmiştim. Her türlü acıya, hava bombardımanına ve nihayet bin insanlık suçu olan kimyasal silahlara karşı başını eğmedi." diye konuştu.

"SURİYE HALKINA KAPIMIZI KAPATMADIK VE KAPATMAYACAĞIZ"

Suriye iç savaşında şuana kadar 300 binin üzerinde kardeşimizi kaybettiğimiz söyleyen Davutoğlu, "Şuana kadar 300 binin üzerinde kardeşimizi kaybettik. Bu konuda Türkiye’nin tutumu açıktır. Türkiye halkının ve hükumetimizin ilkesel tutumunu açıklamak istiyorum: hiçbir zaman Suriye halkına kapımızı kapatmadık ve kapatmayacağız. Eminim hiçbir zaman olmayacak ama Türk halkı da böyle bir zorlukla karşılaşsaydı onurlu Suriye halkıda bize aynı davranırdı. Gaziantep ile Halep’i nasıl tarihte ayırmak mümkün değilse şimdi de Suriyeli kardeşlerimizin helal rızkını ayırmak mümkün değildir. Kim ne derse desin kim hangi suçlamalarda bulunsa da bulunsun sizler bizim öz kardeşlerimizsiniz. Onların namusu bizim namusumuzdur, onların onuru bizim onurumuzdur. Türkiye’de bulunduğunuz sürece her zaman Türkiye de kendi öz vatanınızda olduğunuz bilincinde davranınız." şeklinde konuştu.

"HER ZAMAN SURİYE ULUSAL KOALİSYONUNUN YANINDA OLACAĞIZ"

Davutoğlu tek temennilerinin barışçıl bir ortamda bütün Suriyelilerin yan yana kardeşçe bir arada yaşadığı yeni bir Suriye’nin inşa edilmesi olduğunu söyledi. Davutoğlu, "Siz Suriye Ulusal Koalisyonu olarak bu yeni Suriye’nin sözcüsünüz, yeni Suriye’nin temsilcilerisiniz. Son dönemde Suriye Ulusal Koalisyon’un etkisini kırmaya ya da Suriye Ulusal Koalisyon temsilciliğine yapılan bir takım çalışmalara olduğunun farkındayız. Suriye halkının temsil kabiliyetini sürdürebilmeniz için birliğinizi ve beraberliğinizi korumanız büyük bir önem atfediyor. 2011 bütün Ortadoğu’da Arap Dünyası’nda Arap Baharı olarak tanımlanan demokratik dalga maalesef bugün yerini baskıcı bir takım yöntemlere ve terör tehdidine bırakmış gözüküyor. Burada kilit ülke Suriye’dir. Eğer Suriye’de demokrasi inşa edilirse Suriye devrimi 4 yıl önceki hedeflerine ulaşırsa emin olun ki sadece Suriye halkı değil bundan etkilenecek bütün Ortadoğu halkları kendilerine yeni bir rota çizecekleridir. O bakımdan sizin başarınız sadece Suriye’nin başarısı olmayacak. Bütün bölge halklarının başarısı olacak. Bu yolda her zaman Suriye Ulusal Koalisyonunun yanında olacağız." ifadelerini kullandı.

"SÜLEYMAN ŞAH VE ONUN MEKÂNI SİZLERE EMANETTİR"

Davutoğlu, Şah-Fırat Operasyonu’nda Suriye Ulusal Koalisyon’un verdiği destek için kendilerine teşekkür etti. Davutoğlu, "Bir hususta da teşekkürlerimi bildirmek isterim. Bizim ecdadımız sizin de Suriye halkının da tarihi büyüğü ve ecdadı Süleyman Şah Türbesi’nin bulunduğu mekân Türkiye cumhuriyeti toprağı olarak kabul edilmişti. Onlarca yıl bu mekân sizlere emanetti. Bin yıllık tarihimizin en önemli mekânlarından biriydi. Suriye ve Türkiye halkının ortam sembolü olan bu mekân bazı çatışmaların tehdidi altına geldiğinde bu mekanı daha önce 1939’da, 1975’te olduğu gibi tekrar taşıma ihtiyacı hâsıl oldu ve Şah-Fırat yaparak 21 Şubat’ı 22 Şubat’a bağlayan gecede bu kutsal mekanı Türkiye sınırına yakın yine Suriye topraklarında Eşme’ye taşıdık. Bu operasyon sırasında Suriye Ulusal Koalisyon’un verdiği desteğe teşekkür ediyoruz. Bizim için Suriye Ulusal koalisyonu Suriye halkının meşru temsilcisi olduğu için bu Suriye Ulusal Koalisyonu başta olmak üzere Sayın Halit Hoca, sizler adına o zaman da bildirmede bulundu. Bundan sonrada Süleyman Şah ve onun mekânı sizlere emanettir, sizler ve sizlerin yetimleri de bizlere emanetsizin." şeklinde belirtti.