Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Emine Ayna, Ağrı’nın Diyadin ilçesinde dün yaşanan çatışmayla ilgili ilginç bilgiler paylaştı. Diyadin’de ikinci Silvan olayı yapılmak istendiğini ancak tutmadığını savunan Ayna, “Bu konuyla ilgili videolarını paylaşacağız, 15 asker orada pusuya konuyor, bilinçli olarak yürütülen operasyonda pusuya konuyor, katledilsinler, öldürülsün, ölsünler’ diye gönderiliyor. Halk, o 15 askeri ölümden kurtardı." dedi.

DBP tarafından düzenlenen siyaset akademisinin ödül törenine katılan Ayna, Ağrı’da neler olduğunu ve nelerin planlandığını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ifade ettiğini belirterek, "Ağrı’da büyük bir ihtimal ile Cumhurbaşkanının talimatı ile bir askeri operasyon gerçekleşti. Yapılan şey; bir askeri operasyondur. Çünkü, daha hiç kimse bilgi alamazken, Cumhurbaşkanı Erdoğan 25 gerilla olduğunu, askeri operasyon yapıldığını hepsini açık, açık, saniye, saniye anlattı. Bu anlaşılıyor ki öncesinden, planlanmış, programlanmış bir durum." ifadelerini kullandı.

Bölgede HDP ile DBP’nin fidan dikim etkinliği olduğunu anlatan Ayna şunları söyledi: "Valinin ’Adaylara oy isteyecekler’ talimatı sorgulanmalıdır. Zaten etkinlik HDP’nin, etkinliği; gelecek kişiler HDP’li ve adaylar HDP’li. O zaman İstanbul’da Cumhurbaşkanı Erdoğan katılacağı etkinlikte de ’AKP’nin propagandası yapılacak’ diye valilik oraya da asker yığsın. AKP adaylarının katılacağı programları da valilik yasaklasın ve askeri operasyon düzenlesin. Orada bir sivil hayatını kaybetmiş ve bazı basın yayın organları dışında hiç bir basın kuruluşu tek cümle yazamıyor. Böyle bir şey olabilir mi? Bu bile tek başına ne kadar merkezi bir operasyon olduğunu gösteriyor. Vali hazırlık yapıyor, askerleri oraya yığıyor, Cumhurbaşkanı Sakarya’dan duyurusunu yapıyor. Bu çok bariz bir şey ki; ’Çözüm Süreci’ni sabote etmeye, bölge halkını provoke ederek seçimde gelişebilecek bir başarının önünü almaya dönük bir operasyondur. "15 asker orada pusuya konuyor, bilinçli olarak yürütülen operasyonda pusuya konuyor. Katledilsinler, öldürülsünler, ölsünler diye gönderiliyor. Öldürülsünler, çatışsınlar orada ölsünler diye gönderiliyor. Bunun arkasından işte bugün Erdoğan çıkıp ’PKK. 15 askeri öldürdü’ diyebilmek için askeri operasyonu yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 askeri oraya ölüme gönderdi. Bakın Silvan’ın aynısıdır. Silvan’da PKK eylem yapmadı. Asker operasyon yaptı o operasyonda askerler öldü. Ağrı’da da bu planlandı. PKK’nın eylemi değil orada. PKK, gerilla kendini savundu. Orada askerler gelmiş ateş ediyor. Kendini savundu ama eylem yapmadı. Ama 15 asker oraya ölüme gönderildi. Ne yapılmak istendiğini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sormak gerekir.”

Silahların gölgesinden seçim olamayacağını belirten Ayna, canlı kalkan olarak oraya girmek isteyenler engellendiğini ve tarladan sağdan solda 20-25 kişinin kendi iradeleri ile canlarını ortaya koyarak o alana girdiğini belirtti. Ayna, "O alanda ölüme terk edilen, askerin, Genelkurmay’ın gönderdiği 8’i yaralı olan 15 askeri oradan halk çıkardı. Halk, o 15 askeri ölümden kurtardı. Türkiye halkları alanlara çıkıp Ağrı halkına teşekkür etmelidir. Burada AKP ve Cumhurbaşkanının ne yapmayı planladığı tamamen açığa çıkmıştır. Burada basına iş düşüyor." ifadelerini kullandı.