Van'ın Edremit Belediyesi DBP'li Eş Başkanı Sevil Rojbin Çetin’in gözaltına alınması yürüyüşle protesto edildi. Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya yapılan tutuklamaları kınadıklarını söyledi.

Van Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, sabah saatlerinde Edremit ilçesi belediye binasına gelip makam odasında bulunan Belediye Eş Başkanı Sevil Rojbin Çetin'i gözaltına aldı. Gözaltına alınması ardından DBP gözaltıları kınamak amacıyla basın açıklaması düzenleyerek yürüyüş yaptı. Edremit Belediyesi önünde yapılan basın açıklamasına Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Bekir Kaya, Hatice Çoban, DBP'li ilçe belediye eş başkanları, il başkanları ve partililer katıldı.

Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya yapılan tutuklamaları kınadıklarını söyledi. Kaya, bugüne kadar çok sayıda Genelkurmay Başkanı, Başbakan'ın 'savaş politikasına' devam ettiğini öne sürerek, şunları kaydetti: "Hepsi tarihin çöplük sepetindeki yerlerini aldılar. Şu anki Başbakan, Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay Başkanı da bilsin ki onların sonu da bu olacaktır. Bu soykırımları birkaç yıl öncede yaşadık. Belediyelere, belediye başkanlarına, yöneticilere siyasi soykırım operasyonları yapıldı. Sonuç ne oldu? Desteğimiz 50 iken, 70 oldu. Biz seçilirken bu halka bir söz verdik. Halkın talepleri bizim genel taleplerimizdir. Siz bu halkı tanımasanız, kültürünü tanımazsanız, dilini yasaklarsanız, ana dilde eğitimini yasaklarsanız bu halkın da sizin meşruiyetinizi sorgulama hakkı vardır. Bugün bu operasyonları yapanları kınıyoruz. Ve arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz ve herkesi sağduyuya davet ediyoruz."

Basın açıklaması ardından toplanan grup Edremit ilçesi'nde yeni yapılan belediye binasına kadar yürüdükten sonra dağıldı. Belediye Eş Başkanı Çetin, 15 Ağustos'ta Edremit ilçesinde Halk Meclisi tarafından sözde 'öz yönetim' ilan edilmesi için yapılan basın açıklamasına katıldığı için gözaltına alındığı tahmin ediliyor.