Demokratik Bölgeler Partisi(DBP) Diyarbakır İl Teşkilatı'nın, sokağa çıkma yasağı ilan edilen Sur ilçesinde yaşanan olaylar nedeniyle düzenlemek istediği yürüyüş, polis engeline takıldı. Güvenlik güçleri, izin alınmadığını gerekçe göstererek yürüyüşe izin vermedi. Bunun üzerine toplanan halka seslenen DBP Genel Başkanı Kamuran Yüksek, artık Ankara’dan yönetilmek istemediklerini söyledi. Yüksek, “Tanklarla ve toplarla evlerimizi yıkıyorlar. Demokrasi istiyoruz, özgürlük istiyoruz, artık Ankara’dan yönetilmek istemiyoruz, bütün mesele budur. Halkımız Cizre’de, Silopi’de, Silvan’da ve Lice’de çıkıp 'Biz yerel demokrasiyi geliştirmek istiyoruz. Artık Ankara’dan atanmış bir kaymakam, bir vali tarafından yönetilmek istemiyoruz' diyor.” dedi.

DBP Diyarbakır İl Teşkilatı, Sur ilçesinde yaşanan çatışmalarla ilgili yürüyüş düzenlemek istedi. DBP Diyarbakır il binasının önünde toplanan yüzlerce kişi, Sur ilçesine kadar yürümek istedi. HDP milletvekilleri Ziya Pir, Edip Berk, Meral Danış Beştaş, DBP Genel Başkanı Kamuran Yüksek’in aralarında bulunduğu kalabalık grubun yürümesine polis, izin alınmadığını gerekçe göstererek izin vermedi. Polis ekipleriyle defalarca görüşen HDP ve DBP heyeti, daha sonra parti binasının önünde halka seslendi.

DBP Genel Başkanı Kamuran Yüksek, hükümetin Anadolu’da yaşayan yoksul halkın çocuklarını çerez gibi kendi iktidarı için harcadığını kaydetti. Yüksek, şunları söyledi: “Biz bir kez daha Diyarbakır’dan şunu söylemek istiyoruz. Bizim Laz, Çerkez, Türk kardeşlerimizle bir derdimiz yok, bizim bu katil hükümet ile sorunumuz var. Katil devletin hükümet politikaları biz halkları karşı karşıya getirip kırdırıyor. Tanklarla ve toplarla evlerimizi yıkıyorlar. Artık Ankara’dan atanmış bir kaymakam, bir vali tarafından yönetilmek istemiyoruz. Atananların doğurduğu sonuçlar buradadır. Katliamdır, zulümdür ve baskıdır. Biz seçilmişler tarafından yönetilmek istiyoruz. Diyarbakır’da 600 bin insanımızın oy vermiş olduğu seçilmişlere bir kaymakam, emniyet amiri ve vali engel oluyor. Böyle bir sistemi kabul edilebilir mi? Bu rejim değişsin. Demokratikleşsin.”

Konuşmaların ardından parti binasından ayrılan bir grup, yolu trafiğe kapatmak istedi. Yola lastik atan gruba polis tazyikli su ile müdahale etti. Grup ise polis ekiplerine taş ile saldırdı.