Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ), Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki belediyelerin elektrik borcunu ödemediği gerekcesiyle binlerce köyün içme suyu elektriğini kesti. Yaklaşık 5,5 milyon kişi susuz kaldı. Köylerin suyu kesilmeye başlayınca Şanlıurfa'nın Siverek Belediyesi de DEDAŞ’ın hizmet binasını mühürledi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinde belediyeler ile köy içme sularına ait elektrik borcu 260 milyon TL’ye ulaştı. DEDAŞ'ın uyarılarına rağmen bölgedeki belediyeler borcu ödemeyince DEDAŞ, bölgede yüzü aşkın belediyeye bağlı binlerce köyün su kuyusu elektriğini kesti. 5,5 milyon kişi susuz kaldı. Elektrik kesintilerine dün başlandı. Köylüler, belediyeye tepki gösterdi. Tepkilerin artması üzerine Siverek Belediyesi, Silvan Belediyesi ve Mardin'in Midyat Belediyesi, DEDAŞ’ın hizmet binalarını ruhsatsız olduğu gerekçesi ile mühürledi.

DEDAŞ, ARITMA TESİSİNİN ELEKTRİĞİNİ DE KESTİ

Siverek Belediyesi ile DEDAŞ arasındaki karşılıklı kesintiler devam ederken hizmet binası mühürlenen DEDAŞ, bu sefer Siverek Belediyesi’nin ilçe merkezine su sağlayan arıtma tesisinin elektriğini de kesti. Biriken borç nedeniyle arıtma tesisinin elektriği kesilirken tüm ilçe susuz kaldı.

BELEDİYELER DEDAŞ’A RUHSAT VERMİYOR

Bu arada geçen yıl DEDAŞ ile bölge belediyeleri arasında başlayan kesinti tartışmalarının ardından DEDAŞ’ın hiçbir hizmet binası için ruhsat onayı verilmediği öğrenildi. Siverek’te de DEDAŞ’ın belediyeye ruhsat için başvurduğu ancak belediyenin onay vermediği öğrenildi. DEDAŞ’ın bölgede açtığı yeni hizmet binalarının tamamına yakına ruhsat onayı verilmediği öne sürüldü. Konu ile ilgili şu ana kadar her iki taraftan da bir açıklama yapılmadı.

DEDAŞ KESİNTİ YAPACAĞINI DUYURMUŞTU

Öte yandan 15 gün önce DEDAŞ, köy sularının kesileceği ve 5,5 milyon kişinin bu konuda mağdur olabileceği yönünde uyarmıştı.

DEDAŞ şu uyarıda bulunmuştu: "Elektrik şirketinin borçlarından ötürü belediye ve köylerde elektrikler kesilmesi halinde aralarında Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin gibi 3 büyükşehir belediyesinin de bulunduğu yüzlerce yerleşim biriminde ortalama 5,5 milyon kişinin susuz kalma ihtimali bulunuyor."