Şanlıurfa’da onbinlerce çiftçinin destekleme ödemeleri ödenmedi. Çiftçi, Ziraat Bankası'nın parasını gasp ettiğini belirtiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Dicle Elektrik Dağıtım anonim şirketi (DEDAŞ) yetkilileri ile görüştükten sonra sorunun çözüldüğünü, blokun kalktığını açıkladı. Bakan Çelik’in açıklamalarının ardından DEDAŞ yetkilileri Faruk Çelik’in yanlış anlaşıldığını duyurdu.

DEDAŞ’A ÜYELİĞİ OLMAYANLARIN BİLE DEDAŞ’DAN ‘BORÇ YOK’ BELGESİ ALMASI İSTENİYOR

Şanlıurfa’da onbinlerce çiftçi destekleme paralarını alamıyor. DEDAŞ, elektrik borcu olan çiftçinin ödemesine bloke koydu. Ancak borcu olmayanların da ödemesi yapılmadı. Hatta, DEDAŞ’a üyeliği olmayanların bile DEDAŞ’dan ‘borç yok’ belgesi alınması isteniyor. Bunlardan biri de Kejan Aşireti liderlerinden Ahmet Kıran. DEDAŞ’a aboneliği olmadığı halde Ziraat Bankası’nın kendisinden DEDAŞ’tan belge alması gerektiğini söylediğini aktaran Ahmet Kıran, bunu Nemridilik olarak nitelendirdi.

'BANKA DA HÜKÜMETİN ÇETECİLİĞİNİ YAPIYOR'

AK Parti aday adayı da olan ancak daha sonra aşiret olarak HDP’ye geçen aşiret lideri Kıran, “10 bin dönüm arazim var. Yaklaşık bir milyon destekleme alacaktım. Ama banka DEDAŞ’tan ‘borç yok’ belgesi istiyor. Ya benim kendi barajım var. DEDAŞ’a aboneliğim bile yok. Bu gasptır. Bu zalimliktir. Gayri resmi el koymadır. Banka da hükümetin çeteciliğini yapıyor. Bunun hukukta yeri yok. Gasptır, paramıza ortak olmaktır. Başka da izahı yok.” diye konuştu.

'SEÇİMİ ATLATMAK İÇİN BÖYLE AÇIKLAMALAR YAPILIYOR'

Ahmet Kıran, yetkililer blokelerin kaldırıldığını söylese de böyle bir durumun olmadığını dile getirdi. Kıran, “Siyasiler seçimi atlatmanın derdinde. Bloke kaldırıldı diyorlar ama banka ödeme yapmıyor. Siyasiler ard arda açıklama yaparak 7 Haziran’a kadar milleti oyalamanın derdinde.” şeklinde konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de DEDAŞ yetkilileri ile görüştükten sonra sorunun çözüldüğünü dile getirdi. Destekleme üzerindeki blokun kaldırıldığını kaydeden Çelik, ancak yine de çiftçinin DEDAŞ ile görüşmesini istedi.

DEDAŞ’ın üst düzey yöneticileri, ”Bakanın açıklaması yanlış anlaşıldı. Sanki bütün çiftçilerin destekleme blokelerinin kaldırıldı şeklinde anlaşıldı. Aslında öyle değil. 13 Sulama Birliğinin blokesi kaldırıldı” ifadeleri kullanıldı.

Şuana kadar ise 25 bin çiftçiden yalnızca 2 bin 500’nün DEDAŞ ile anlaşma sağladığı için desteklemelerinden blokelerinin kaldırıldığı bildirildi.

25 bin çiftçiden sadece 2 bin 500 çiftçinin DEDAŞ ile anlaşarak hesaplarındaki blokların kaldırıldığını dile getiren DEDEŞ yetkilileri, anlaşmaya yanaşmayanların blokelerinin devam edeceği aktarıldı.