Topraklarını 112 yıl sonra Esed zulmü nedeniyle tekrar terk etmek zorunda kalan aile fertleri, sığındıkları ana vatanlarında izini buldukları akrabalarının yakınına yerleşti.
Suriye'deki iç savaş nedeniyle Halep'in Elbab ilçesindeki evlerini 2 yıl önce terk ederek Türkiye'ye kaçan Karamustafa ailesi, Kahramanmaraş'ta yeni bir yaşam kurdu.

Muhammet Karamamustafa, Süleymanlı köyünde yaşayan dedesi Ahmet Karamustafa ve akrabalarının 112 yıl önce Anadolu topraklarından kaçışının öyküsünü AA muhabirine anlattı.

  Ahmet Karamustafa ve akrabalarından yaklaşık 300 kişinin Ermeni çetelerince evlerinden zorla alınarak bir kaleye hapsedildiğini, o tarihte 16 yaşında olan ve kaleden kaçmayı başaran dedesinin, aylarca yürüdükten sonra Suriye'nin Halep şehrine ulaştığını belirten Karamustafa, Ahmet Karamustafa'nın buraya yerleştikten sonra evlendiğini, 2'si erkek 10 çocuğunun dünyaya geldiğini aktardı. 

Suriye'de bir süre ticaret yapan dedesinin, ''Geride kalan akrabalarının Ermeni çeteler tarafından katledildiği''nden söz ettiğini anlatan Karamustafa, 112 yıl sonra ailesinin Esed zulmü nedeniyle aynı kaderi yaşadığını dile getirdi.

2 yıl önce Türkiye'ye sığındıklarını kaydeden Karamustafa, yaşadıklarını şu sözlerle aktardı:

''Esed yüzünden yaşadığımız toprakları terk etmek zorunda kaldık. Esed'in zulmünü gördük ve perişan olduk. Atalarımızın Kahramanmaraş'tan geldiğini biliyorduk. Buradaki akrabalarımın izini sürdüm ve onlara ulaşmayı başardım. Uzun yıllar sonra bulduğum akrabalarımın yaşadığı mahallede oturuyorum. Allah Türk devletinden razı olsun." 

Eşi ve çocuklarıyla Kahramanmaraş'a yerleşen ve büyük dedesiyle aynı ismi taşıyan Ahmet Karamustafa da, Suriye'de Esed'in zulmüne maruz kaldıklarını ifade ederek, "1915 olaylarına 'soykırım' diyen Papa Franciscus acaba bizim ne çektiğimizi biliyor mu? Dedemize Ermeniler, bize de Esed zulüm yaptı. Bir asır sonra öz vatanımıza döndük. Burada akrabalarımızı bulduk" şeklinde konuştu.