Aydın’ın Karacasu ilçesinde 733 yıldır süren ‘Dedebağ keşkek hayrı’ 15 bin kişinin katılımıyla yapıldı. Organizasyonu yapan Karacasu Cuma Mahallesi Muhtarı Mehmet Osan, misafirlere yaklaşık 3 ton keşkek dağıtıldığını söyledi. Osan, “Gelecek yılın hazırlıklarına yarından itibaren başlıyoruz. Bu geleneği sürdüreceğiz.” dedi.

Karacasu ilçesi Dedebağ mevkiinde gerçekleştirilen hayır için 1,3 ton et ve 1,3 ton buğday kullanıldı. 70 kazan keşkeğin kaynatıldığı etkinlikte, hayra özel yapılan turşu ve ekmek de katılımcılara dağıtıldı. Etkinliğe, Türkiye’nin değişik illerinden vatandaşların yanı sıra dünyanın çeşitli ülkelerinden gurbetçiler de ilgi gösterdi.

Hayrı organize eden Cuma Mahallesi Muhatarı Mehmet Osan, dünyada yaklaşık 15 bin kişinin aynı anda keşkek yediği tek mekanın Karacasu Dedebağ Hayrı olduğunu, bu geleneğin hayırseverlerin de katkısı ile her geçen gün daha geniş kapsamlı olarak sürdürüldüğünü söyledi. Anadolu’nun Türkleştirilmesinde ve İslamiyet’in yayılmasında görev alan Horasan erenlerinden Dedebağ’ın ruhu için, yaklaşık 7 asırdır bu etkinliğin devam ettiğini belirten Osan, şöyle devam etti: "Bu bizim atalarımızdan gelen bir gelenek. 20 binden fazla katılım var. Hayrımızda bin 300 kg et, bin 300 kg buğday bir ton biber turşusu ve 1 ton buğdaydan yapılan 7 bin ekmek dağıtıldı.” dedi.

Dedebağ hayrına belediye olarak katkıda bulunduklarını belirten Karacasu Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı da, “Alperenlerden 7 tane büyüğümüzün mezarları bunların anısına düzenliyoruz. Bu yıl bin kilo et, bin 300 buğdaydan keşkek yapıldı. Her yıl katılım artıyor. Bu sene geçen yıla göre katılımda artış var. Katılım yer yıl devam ediyor. Cumartesiden başlayan hazırlıklarımızla gelen misafirlerimize yapacağımız ikramları hazırlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Aydın ve çevre illerden 20 bine yakın katılımın olduğu etkinlikte 70 kazanda toplam 3 tona yakın keşkek dövüldü. Yöre halkının ektiği buğdaylardan 7 bin ekmek ve 1 ton biber turşusu yapıldı. Kazanlarla yapılan keşkek, kovalarla, tepsilerle ve kaplarla halka dağıtıldı. Dedebağ hayrına gelen vatandaşlar, evlerine de keşkek götürdü. Dedebağ hayrında mevlit okundu, dualar edildi.